Jure Aleksič

4. 3. 2010  |  Mladina 9

Zmajeva mreža

Učinek megalitov Marka Pogačnika - peklenska znamenja ali samo res huda kolektivna histerija?

Litopunkturni sistem Marka Pogačnika v Vipavi

Litopunkturni sistem Marka Pogačnika v Vipavi
© Borut Peterlin

»Dva dni po postavitvi kamnov me je začela boleti glava,« je pripovedoval prvi gospod. »To je bilo, ko še sploh nisem vedel, da so jih postavili. Prej nisem imel nikoli takih težav, zdaj pa me že tri tedne močno grabi. Pride in gre. Tudi soseda se pritožuje zaradi podobne bolečine. Pravi, da ji nobena tableta ne prime.«

Gospodovo pričevanje ni bilo v ničemer atipično. Za mizo v neki hiši v širši okolici Vipave se je ob flancatih in teranu zbralo sedem ljudi iz vseh koncev doline, ki so hoteli ostati neimenovani. Osma gospa v zadnjem trenutku ni mogla priti, zato je poslala pisno izjavo. Vse pestijo identične tegobe. Vsak jamči še za desetine sorodnikov, sosedov in znancev, ki menda doživljajo isto. Nobeden od teh osmih ni imel nikoli prej podobnih težav, pri vseh so se pojavile januarja - torej po decembrski postavitvi megalitov pred Centrom starejših občanov sredi Vipave. Vsi so pomoč najprej zaman iskali pri zdravnikih ter jo potem našli pri Ladu Mihaelu Florjančiču, 'duhovnem priprošnjiku' iz Svetega Antona pri Kopru.
Ampak pojdimo skozi ta bizarni dan vseeno raje kronološko.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.