Jure Trampuš

 |  Mladina 10  |  Politika

Brez vojakov ni vojne

Odziv vojaškega sindikata je še en dokaz več, da takšne vojske Slovenija ne potrebuje

 »Vojaški sindikat nam pove - podpisniki peticije, polni neobrzdane sle do dobrot, sestavljeni iz vrst pederastov, pedrov in posiljevalcev živali, so kategorija državljanov hedonistov, ki si ''privošči skoraj vse, pa še od Boga dano''. Njihov bog Bakhus, izrecno omenjen, tu reprezentira tisti ''je vse dovoljeno'', torej pijančevanje, vino, veseljačenje, mlade fantke, živali, iskanje skritih erogenih con. '' - dr. Boris Vezjak o tem, kako vojaški sindikat razume podpisnike peticije  (Na sliki Rubens: Bakhus na bakhanalijah)

»Vojaški sindikat nam pove - podpisniki peticije, polni neobrzdane sle do dobrot, sestavljeni iz vrst pederastov, pedrov in posiljevalcev živali, so kategorija državljanov hedonistov, ki si ''privošči skoraj vse, pa še od Boga dano''. Njihov bog Bakhus, izrecno omenjen, tu reprezentira tisti ''je vse dovoljeno'', torej pijančevanje, vino, veseljačenje, mlade fantke, živali, iskanje skritih erogenih con. '' - dr. Boris Vezjak o tem, kako vojaški sindikat razume podpisnike peticije (Na sliki Rubens: Bakhus na bakhanalijah)

Mladinina peticija o preoblikovanju vojske je bila prvič objavljena konec januarja. V dobrem mesecu dni se ji je pridružilo več kot 7600 posameznikov. V začetku je imela peticija velik politični odmev, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je govorila, da je peticija v konfliktu z ustavnimi vrednotami, a politična debata je v nekaj dneh potihnila. Zapisano ne pomeni, da je zgodba končana. V četrtek, 18. marca, bodo o pobudah iz peticije razpravljali v parlamentarnem odboru za obrambo, poslanska skupina Zares pa je napovedala začetek procesa spreminjanja zakona o obrambi.
Odzivi na peticijo so bili s strani vojske in obrambnega ministrstva vseskozi pričakovani. Ideje peticije naj bi bile iluzorne, neuresničljive, otročje, nespametne, proti so bili veterani vojne za Slovenijo, proti so bili borci zoper okupatorja, proti je bila zveza častnikov, pa Zveza društev generala Maistra. Mladinine pobude naj bi bile »neodgovorne in tudi pogubne«, brez vojske »ne bi bilo samostojne Slovenije« in »tudi v miru je treba zagotoviti stalno zaščito države«.
Ponekod so zagovorniki vojske napeli vse mišice. V lokalnem časopisu Šentjurčan se je tako predsednik lokalne veteranske organizacije pridušal, da so prvopodpisani sami »eminentni« doktorji znanosti. »Eden je večji filozof od drugega, do sedaj pa itak niso naredili za državo nič koristnega. Vsa leta od osamosvojitve Slovenije leta 1991 naprej mešajo samo drek in meglo.« Spet drugi so izbrali bistrejši besedni zaklad. Uroš Krek, odhajajoče-prihajajoči sekretar obrambne ministrice, je v reviji Obramba med drugim zapisal, da je treba ob vsej kritiki peticije »njenim pripravljavcem in podpornikom kljub konceptualni in vsebinski nejasnosti izreči vse priznanje za spodobnost predlagati in zagovarjati alternativno razmišljanje dosedanjim konceptom obrambe države. Za razpravo, kako naj se slovenski obrambni sistem razvija v prihodnje, je peticija kljub velikim pomislekom morda prišla v primernem času«. Sekretar bi torej o vojski razpravljal, a na drugačen način, kot razpravo odpira Mladina.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.