Damjana Kolar

 |  Mladina 10  |  Kultura

Prerok

V kinu od 18. marca

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved10.jpg

© Arhiv Mladine

Film režiserja Jacquesa Audiarda, dobitnika velike nagrade žirije v Cannesu in devetih francoskih filmskih nagrad cezarjev, nam prinaša zanimiv vpogled v francosko kriminalno podzemlje, v katerem se zapor pojavlja kot metafora celotne družbe. 19-letni mladenič arabskega rodu Malik El Djebena, ki ne zna ne brati ne pisati, je obsojen na šest let zapora. Na začetku zaporne kazni se počuti zelo osamljenega, saj je veliko mlajši in šibkejši od drugih zapornikov. Kmalu po prihodu v zapor ga pod svoje okrilje vzame brezkompromisni vodja korziške tolpe Cesar, ki v zaporu uveljavlja svoja pravila. Novincu naroči, naj umori enega od sojetnikov, po uspešno opravljeni nalogi pa mu zaupa tudi druge kriminalne posle. A Malik ni le hitro učeč se fant, zato kmalu začne skrivoma razvijati svojo mrežo in ambiciozne načrte.
Več o filmu nam je povedal Simon Popek, vodja filmskega programa v Cankarjevem domu: “Prerok nadaljuje režiserjevo fascinacijo s svetom francoskega podzemlja. Film je postavljen v zapor, toda Audiard sugerira, da je to v resnici mesto v malem, kjer večino ključnih funkcij ‘izvršne oblasti’ ne opravljajo pazniki, temveč zaporniki. Film vsebuje vse konstante njegovega opusa, etnično mešano kriminalno združbo, poudarjen socialni kontekst ter izrazito pisane like, s katerimi se zlahka identificiraš. Audiard ni ravno velikan francoskega filma, je pa zanesljiv, slogovno zadržan rutiner, ki bi v času Novega Hollywooda v sedemdesetih verjetno uspel. Danes, v času računalniške grafike, pač ne.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.