Erik Valenčič

18. 3. 2010  |  Mladina 11  |  Politika

Svet: Kratke novice

Taksin Šinavatra

Taksin Šinavatra
© Arhiv Mladine

Mirno razlivanje krvi

Tajska se ne more izkopati iz hude politične krize, v kateri je že nekaj let. Država je strogo razdeljena na dva tabora, in ko vlada en tabor, drugi proti njemu organizira množične proteste. Zdaj so na vrsti privrženci odstavljenega skorumpiranega premiera Taksina Šinavatre, ki so na začetku tedna okupirali Bangkok z zahtevo po odstopu aktualnega voditelja vlade Abhisita Vedžadžive. V eni izmed bolj grotesknih akcij so svojo kri razlivali pred poslopjem vlade in Vedžadživovim domom. Šinavatra jih je nagovoril prek satelitske zveze iz Dubaja; za slednjega se šušlja, da tudi sponzorira proteste.

Pedofilija na turneji

Katoliški pedofilski škandal je nazadnje izbruhnil še v Švici, kjer so višji cerkveni uradniki naposled priznali, da preiskujejo okrog 60 primerov spolnih zlorab otrok znotraj svojih ustanov. Švica se je tako pridružila drugim državam na stari celini, ki jih pretresajo velike pedofilske afere; to so Irska, Nemčija, Nizozemska, Avstrija in Poljska.

Francoski “non” volitvam

Stranka Nicolasa Sarkozyja UMP je v prvem krogu regionalnih volitev v Franciji doživela »hud« poraz, saj je z nekaj več kot 26 odstotki zbranih glasov za socialisti zaostala za tri odstotne točke. Slednji praznujejo in Sarkozyju sporočajo, naj se nad doseženim rezultatom zamisli, čeprav bi se morali zamisliti vsi, in sicer nad dejstvom, da je na volitve prišlo manj kot 48 odstotkov volilk in volilcev, kar je najmanj doslej in priča, da so ljudje očitno naveličani politike in seveda politikov.

Gadafijev zadnji skeč

Libijski avtokrat Moamer Gadafi medtem s svojega prestola, varnega pred nevšečnostmi demokracije, namišljeno upravlja Afriko. Tokrat je predlagal razdelitev Nigerije na dva dela, potem ko so tam nedavno izbruhnili srditi spopadi med muslimani in kristjani. Pri tem se je oprl na domnevno hvalevreden primer Indije in Pakistana. Da, ti dve državi sta od ločitve 1947 pravljično vzorni sosedi. Samo dva manjša genocida in tri vojne.

11.500.000.000 dolarjev pomoči

Haitijska vlada je v sodelovanju s tujimi agencijami za pomoč ocenila, da bo potrebovala 11,5 milijarde dolarjev za obnovo uničene države, ki jo je razdejal potres. Podrobnejši načrt obnove bo predstavljen udeležencem mednarodne donatorske konference v New Yorku konec meseca. Ob tem je haitijski predsednik Rene Preval ostro kritiziral »aroganco« ZDA, ki njegovi vladi očitajo korupcijo, češ, »a v Washingtonu je pa nimate«. Preval je sicer od mednarodne skupnosti prejel številne pohvale prav za svoj boj proti korupciji.Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.