|  Mladina 12  |  Kultura

revolver

Oblikovalski protest - Trinajst vidnih predstavnikov oblikovalske stroke je spisalo protest proti zavajajočemu in nestrokovnemu poročanju medijev o njihovih dosežkih. K temu jih je spodbudil nedavni prispevek POP TV, v katerem so Elanovim smučem pripisali prvo prestižno nagrado red dot za slovensko oblikovanje. To seveda ne drži, saj so naši oblikovalci ob številnih drugih uglednih nagradah v zadnjih petih letih prejeli že 21 nagrad in pohval red dot. Podpisniki zahtevajo, da slovensko oblikovanje stopi iz anonimnosti in da ga prepoznamo kot ključni gradnik našega okolja. Več na http://www.dmagazin.si.

Za striparsko združenje - Gonilna sila almanaha Humornik Žiga Valetič je podal pobudo za ustanovitev slovenskega združenja za razvoj stripovske kulture, v katerem bi se zbrali stripovski ustvarjalci in založniki, pa tudi novinarji, publicisti in ljubitelji stripa. Združenje bi med drugim letno podeljevalo nagrado Milka Bambiča za dosežke na področju stripa. To so enkrat že podelili, in sicer pod okriljem Humornika, prejel pa jo je Mladinin sodelavec Tomaž Lavrič. Valetičevo pobudo so že podprli nekateri najvidnejši slovenski striparji in podporniki stripa.

Odpujsal po svetu
- Slovensko-srbski kratki igrani film o pujsu robotu E-Pigs, ki je nastal v režiji Petra Pašića in v produkciji družbe Perfo ter ki je na lanskem Festivalu slovenskega filma prejel vesno za posebne dosežke, je v tujini požel precej zanimanja. Trenutno ga gosti 34. clevelandski filmski festival, aprila ga čaka nashvillski filmski festival, kamor se mu je uspelo prebiti med 2000 prijavljenimi filmi, televizijska hiša Arte/ZDF pa je odkupila pravice za predvajanje filma v Nemčiji, Franciji, Švici in Avstriji.

O arhitekturi - 7. aprila bo v ljubljanskem Cankarjevem domu mednarodni simpozij 4. ljubljanski dnevi Orisa, na katerem se bodo predstavili japonski arhitekt Sou Fudžimoto, hrvaški arhitekt Idis Turato (randić turato arhitekti), španski biro RCR arquitectes, avstrijski biro Splitterwerk ter domači predstavnik, arhitekt Miha Dešman (dans arhitekti).

Spet zvezdniško
- Na letošnjem Exitu, največjem glasbenem festivalu v JV Evropi, ki bo v začetku julija v Novem Sadu, so udeležbo že potrdili The Chemical Brothers, Mika, Röyksopp, Placebo, Missy Elliott, David Guetta, Pendulum Live ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.