Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 12  |  Kultura  |  Film

Vampirska ljubezen

Tomas Alfredson Lina Leandersson, Kåre Hedebrant

/media/www/slike.old/mladina/dvdvampirska_ljubezen.jpg

 

Vampirji, ki so jih zadnja leta povsem zasenčili zombiji, se očitno vračajo. Somrak je bil prvi signal, TV serija True Blood je bila drugi signal, Vampirska ljubezen, posneta po romanu Johna Ajvidea Lindqvista, pa je dokaz. To, da prihaja iz Bergmanove Švedske (in da je svoj originalni naslov dobila po Morrisseyjevem štiklu Let the Right One Slip In), potrjuje, da je vampirizem več kot le vsota šokov, čekanov, deviško belih vratov, križev, česna in sesanja krvi. To, da se vampirski žanr tako dobro - tako rekoč slikarsko - prilega romanci, posneti skozi otroške oči, pa potrjuje, kako huda in dolga je zima našega nezadovoljstva. Vampirska ljubezen je postavljena v polpreteklost, nekam na začetek osemdesetih, v hladno, otrplo, zameteno, depresivno primestje Stockholma, v katerem se sprijateljita 12-letna vrstnika, Eli (Lina Leandersson) in Oskar (Kåre Hedebrant), ki skušata preživeti zimo outsiderske osamljenosti, izgubljenosti, tesnobe, jeze in odtujenosti. Oskar je iz disfunkcionalne družine - Eli je iz vampirske družine. Ne da ga to odbije: Eli je bolj človeška od ljudi. Bolj toplega človeka še ni srečal. Toda v vsaki potezi, vsakem koraku, vsakem stiku, vsakem terorju, vsakem spontanem samovžigu, vsaki repliki, vsaki tišini odmeva njeno vprašanje: bi me ljubil tudi, če ne bi bila deklica? To, kar ustvarita, je posthumanistična utopija, v kateri ni vseeno, koga spustiš vase, kajti kapelj krvi imaš toliko, kolikor jih imaš - in sam lahko izbereš le, kdo ti bo spil kaplje krvi, ki so še ostale. Ljubezen je brutalno dejanje, slepa ulica fantazije, anarhična orgija nemrtvih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.