Doba neumnosti

Franny Armstrong Pete Postlethwaite, Jeh Wadia, Alvin DuVernay

/media/www/slike.old/mladina/dvddoba_neumnosti.jpg

 

Gotovo se spomnite vseh tistih mračnih antiutopij, ki se dogajajo v globoki prihodnosti: svet je običajno povsem razdejan in opustošen, klima je uničena, zelenja ni več, ljudje so apatični in mazohistični, vse je umazano, sivo in zatohlo. In ko to gledate, si rečete: kakšne svinjarije so počeli v prihodnosti! Uničili so sami sebe! Problem je kakopak v tem, da ta svet prihodnosti ni tak zaradi prihodnosti, ampak zaradi preteklosti - zaradi nas, ki to hendikepirano prihodnost gledamo. In ekodokumentarec Doba neumnosti je resnica teh filmskih antiutopij. Dogaja se leta 2055, v mračnem, razdejanem, opustošenem, poplavljenem svetu, v tipični antiutopiji, kjer arhivar (Pete Postlethwaite), zaposlen v muzeju človeške zgodovine, zlaga veliki puzzle katastrofe. Ali bolje rečeno: sestavlja obtožnico proti človeštvu. Doba neumnosti, tezni, didaktični, aktivistični triler, v katerem je morilec vnaprej znan, poveže točke, ki Zemljo spreminjajo v klimatsko bombo, tako naftno družbo Shell, ki bajno in skrajno umazano služi s svinjanjem Nigerije, kot Britance, ki svojemu sosedu ne pustijo, da bi namestil vetrno turbino. Mali ljudje, ki protestirajo proti uporabi vetrnih turbin, čiste energije, so tu enako neumni in enako krivi kot korporacije, ki trdijo, da s polucijo in uničevanjem planeta odpravljajo revščino. S klimatsko bombo kanijo odpraviti socialno bombo. Neprijetna resnica Dobe neumnosti je, da ima apokalipsa prijetno profitno margino.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.