Borka

 |  Mladina 13  |  Kultura  |  Plošča

Gonjasufi: A Sufi and a Killer

2010, Warp

+ + + + +

Gonjasufijevo kraljestvo distorzije, prvo pravo presenečenje leta.

Gonjasufijevo kraljestvo distorzije, prvo pravo presenečenje leta.
© © WarpMusic

Novi psevdonim veterana sandiegovske hiphoperske scene ni obetal veliko, saj gre za na prvo žogo skovano ime zakajenega učitelja joge. Gonjasufi je Sumach Ecks in glasilke je začel kot raper mučiti nekje v prvi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja. S specifično raskavim glasom je opremil slog napol petja, napol nametavanja besed, ki ga je izpilil leta 2006, sam pravi, da med prakticiranjem joge - pa ne v mističnem, ampak v povsem praktičnem pomenu besede. Ker med učenjem joge ni maral uporabljati mikrofona, se je naučil glasneje govoriti s trebušno prepono. Po celem dnevu učenja je imel precej hripav glas in večino plate A Sufi and a Killer je menda posnel prav tako - torej, ko se je s počenim glasom vrnil s celodnevnega zviranja. Predlani se je izkazal na drugem albumu Flying Lotusa, ki je takrat glas Gonjasufija opisal kot »brezčasno, neverjetno umazanijo«, bil pa je zaslužen tudi za to, da je Ecks prišel v stik z založbo Warp, pri kateri so mu hitro ponudili kupčijo za samostojni prvenec. In po dolgem času (največ časa mu je menda vzelo kajenje trave in miksanje plate) je končno udaril z enim najbolj razgibanih, najsurovejših in sploh najbolj domiselnih vokalnih albumov, pa ne le leta, ampak vsaj triletja. Produkcijo je podpisal njegov kalifornijski kolega Gaslamp Killer, ki si je le odtrgal nekaj časa iz povsem natrpanega didžejevskega koledarja in dostavil točno to, kar je Sufi potreboval: zapacane podlage, ki črpajo iz psych rocka, pa tudi iz glasbe bollywoodskih filmov in težko opredeljivih obskurnosti. Ampak glavna zvezda je vseeno vokalist. Izbrusil je nenavaden raskav slog, ki najeda ravno prav, pridiga pa prav nič! Svoj delež sta primaknila še dva losangeleška zverzirana producenta, Mainframe in Flying Lotus. Podlage so neverjetno razmetane, v shizofreniji indijsko, turško in pakistansko zvenečih semplov, izrezanih s folkaških in čudaških plat, pa le najdemo rdečo nit umazanije, šuma in zrnatosti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.