Staš Zgonik

 |  Mladina 14  |  Ekonomija

Top flop: Kriza Airways

Zveza evropskih letalskih družb (AEA), ki združuje večino najpomembnejših letalskih družb na celini, v poročilu za leto 2009 navaja, da je število letalskih potnikov v primerjavi z letom 2008 padlo za 5,8 odstotka. Članice AEA so prepeljale približno 326 milijonov potnikov, kar je za 20 milijonov manj kot leto prej. Gre za največji padec števila letalskih potnikov v zgodovini. Celo 11. september 2001 je v letu 2002 povzročil padec za »zgolj« 14 milijonov potnikov. Slovenski prevoznik Adria Airways je po podatkih AEA lani zabeležil 13,6-odstotni padec potniškega prometa, kar ga uvršča na šesto mesto med prevozniki AEA, ki jih je kriza najhuje prizadela. Še hujši kot v potniškem pa je bil padec v tovornem prometu, saj je upadel za kar 16,5 odstotka. Največji, kar 78-odstotni padec tovornega prometa so zabeležili pri Cyprus Airways.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.