Pustova zapuščina

Kobilarno Lipica je zapustil njen direktor Pust, ki je odšel s štirimi mesečnimi dohodki odpravnine, za seboj pa pustil cel kup težav

Nekdanji premier Janez Janša na obisku Kobilarne Lipica in njen takratni glavni direktor Matjaž Pust. 21. marec 2007.

Nekdanji premier Janez Janša na obisku Kobilarne Lipica in njen takratni glavni direktor Matjaž Pust. 21. marec 2007.
© Matej Leskovšek

V začetku aprila je Javni zavod Kobilarne Lipica sporazumno, v dogovoru z novim vodstvom, zapustil nekdanji direktor Matjaž Pust. Slednji je od 2. novembra do pred kratkim opravljal nalogo pomočnika novega direktorja Tomija Rumpfa, odpoved delovnega razmerja, sklenjeno za nedoločen čas, pa je predlagal sam. Tako je odšel človek, čigar vodenje je bilo prežeto s številnimi nepravilnostmi in aferami, ki so v nekaj letih dodobra okrnile ugled Kobilarne Lipica.
Začelo se je leta 2006 z načrti o širitvi igrišča za golf na območje kulturnega spomenika Lipice, za kar si je poleg Pusta vidno prizadeval še takratni predsednik sveta zavoda Miha Brejc iz stranke SDS. Ker je javni uslužbenec kobilarne Etbin Tavčar temu ostro nasprotoval, je bil ob službo, a se je pozneje izkazalo, da je bila izredna odpoved brez pravne podlage, saj je imela napačen pravni pouk. Ker je Tavčar naprej obveščal javnost o aferah v kobilarni, je Pust prek pooblaščenega odvetnika Francija Matoza zoper njega vložil dve odškodninski tožbi; z drugo mu je nameraval tudi sodno prepovedati nadaljnje izjave za medije.
Ena večjih afer, ki jih je razkril Tavčar, je bilo cepljenje lipicancev s prepovedanim hormonskim sredstvom improvac, kar je zagrešil in nato s Pustovo pomočjo poskušal prikriti Marko Marc, strokovni vodja kobilarne. Interna zapisnika strokovnega sveta kobilarne dokazujeta, da je nekdanji direktor zapustil cel kup zagat, s katerimi se mora zdaj ukvarjati novo vodstvo: porazno finančno stanje v podjetju Lipica Turizem, d. o. o., odtujeni sistemski podatki, okrnjen mednarodni ugled, mednarodne ocene konj, ki jih je samovoljno spreminjal Marc, itd. A kljub vsemu ni videti, da bo Pust za vse afere, nepravilnosti in porazno finančno stanje v kobilarni odgovarjal. Nasprotno. Iz kobilarne je odšel z odpravnino v višini štirih mesečnih dohodkov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.