Staš Zgonik

15. 4. 2010  |  Mladina 15  |  Ekonomija

Top flop: Doba obnovljivih virov

Vetrne elektrarne so bile leta 2009 že drugo leto zapored vodilne po na novo instaliranih zmogljivostih za proizvodnjo električne energije v Evropski uniji. Dodatne instalirane proizvodne zmogljivosti vetrnih elektrarn so znašale več kot 10 gigavatov oziroma 39 odstotkov vseh na novo instaliranih zmogljivosti za proizvodnjo elektrike. Delež plinsko-parnih elektrarn je znašal 25 odstotkov, fotonapetostnih elektrarn pa 17 odstotkov. Na drugi strani je bilo največ opuščenih zmogljivosti termoelektrarn na premog in jedrskih elektrarn. Ta dva vira električne energije sta tudi edina, pri katerih je bilo opuščenih več zmogljivosti, kot je bilo na novo instaliranih. Že drugo leto zapored so obnovljivi viri energije pomenili več kot polovico vseh na novo instaliranih zmogljivosti za proizvodnjo električne energije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.