Heni Erceg

Heni Erceg

 |  Mladina 15  |  Hrvaška

500.000 borcev in ena rit

Predvsem gospe Kosor se moramo zahvaliti, da je število resno ogroženih ženskih riti na Hrvaškem precej večje od tiste ene iz TV-spota

Rit leta: Jadranka Kosor je dosegla, da so avtorji spota »izrezali« žensko rit

Rit leta: Jadranka Kosor je dosegla, da so avtorji spota »izrezali« žensko rit

Nekatere raziskave kažejo, da si je skrivnostni register braniteljev na spletu ogledalo kar nekaj milijonov ljudi, in to samo v dnevu ali dveh, vendar je najbrž prav toliko ljudi pritegnil tudi obroben turistični spot, ker je bila pomembna plat tega spota, tista zadnja, prepovedana.
Obe grozni protidržavni raboti sta strahovito razbesneli hrvaško kanclerko, saj je objavo registra z imeni tistega pol milijona deloma pravih, deloma lažnih braniteljev takoj razglasila za »dejanje obveščevalnega podzemlja« in »napad na državo in njo samo«, zatrdila, da njena vlada ne bo dopustila »rušenja enotnosti hrvaškega naroda«, in izrekla še nekaj podobnih neumnosti. V njeni glavi namreč demokracija pomeni popolno enoumje, seveda na podlagi vladajoče ideologije, v njej niti po naključju ni prostora za različnost mišljenja ali, bog ne daj, celo delovanja. Potem je policija takoj aretirala, pa izpustila, pa spet aretirala dobrega znanca predsednika republike in spletnega mojstra Marka Rakarja z obtožbo, da je prav on objavil skrivnostni register, nato pa je gospa Kosor, obdana s svojimi pretorijanci iz tistega milijona braniteljskih združenj, javno obtožila predsednika republike tega nečastnega dejanja, še več, spodkopavanja državne ureditve.
Toda Hrvaška je objavo registra braniteljev preživela, izvedelo se je tisto, kar so vsi že davno vedeli, da je na tem seznamu skoraj polovica lažnih borcev, izvedelo se je, da so številni sedanji ministri z vojnim stažem le nekaj dni ali tednov prav tako beneficirani branitelji, torej se je izvedelo marsikaj, vendar to ni nikogar vznemirilo tako zelo kot premierko. In kako je tudi ne bi, ko pa je prav v njenem mandatu ministrice za vojne veterane njihovo število naraslo za neverjetnih 150 tisoč.
V glavnem, zaradi policijske obravnave Marka Rakarja se je Hrvaška znašla na sramotnem seznamu spletnih tiranov, policija je s to aretacijo občutno prekoračila pooblastila, saj kaznivo dejanje objavljanja sploh ne obstaja, obstaja le kaznivo dejanje izdaje uradne skrivnosti, to pa pomeni, da takšno dejanje lahko zagrešijo samo državni uradniki. Računalniški strokovnjak Marko Rakar to vsekakor ni, res pa je oster nasprotnik vladajoče stranke.
Potem je bil v tem groznem času prikazan TV-spot, v katerem se poleg naravnih lepot Hrvaške pojavi tudi lepa ženska rit. Za kratke tri sekunde. A vendar dovolj, da je kvazizagovornica ženskih pravic, premierka Kosorjeva, ta vložek razglasila za seksističen, avtorji spota pa so skesano privolili, da ga bodo odstranili.
Medtem so TV-filmček, s katerim želi Hrvaška privabiti čim več turistov, da bi zakrpala gromozansko luknjo v proračunu, že objavili na kar 25 tujih televizijskih postajah. Je povzročil zgražanje ženskih združenj ali političark po svetu? Ni, seveda, ker na dekletu, ki se sonči v bikiniju, ni nič vulgarnega. Le ameriški CNN je cinično pripomnil, da bi spot utegnil razburiti društva za boj proti raku. Kajti sončenje povzroča kožnega raka.
Gospa Kosor se je s tem ponovno dokazala kot represivna in skrajno neprepričljiva političarka, ki za seksizem razglaša trisekundno objavo dela lepega ženskega telesa, čeprav je bil prav med njenim mandatom Hrvaticam vsiljen grozljiv, protiženski, pa tudi protičloveški zakon, s katerim je prepovedana umetna oploditev žensk. Zaradi tega Kosorkinega zakona, s katerim so želeli ustreči najbolj togim zahtevam cerkve, je več tisoč žensk ostalo brez možnosti, da bi kdaj rodile. Toda feministka Jadranka Kosor se dela neumno ob vsaki zahtevi ženskih združenj po odpravi spornega zakona.
Kosorjeva, »zaščitnica« žensk, je leta in leta spodbujala tudi tihi bojkot zakona o pravici do prekinitve nosečnosti, zaradi česar v Splitu, ki je prava hadezejevska trdnjava, v tamkajšnji bolnišnici opravijo le sedem splavov na leto, na liberalni Reki pa je splavov kar stokrat več. »Ugovor vesti« je med hrvaškimi zdravniki, kakor v kaki katoliški džamahiriji, veliko močnejši od zakonskih uredb. In navsezadnje, kako verjeti v osveščenost hrvaške premierke, ki pogosto prav izdatno uporablja svoje ženske čare, koketira s kolegi politiki, slovenskemu premieru Pahorju se tako rekoč meče v naročje, in tako skuša pragmatično z žensko zapeljivostjo, v pomanjkanju česa pametnejšega, pridobiti politične točke. Sicer pa prav ona v hrvaški politiki ni nikoli delovala kot osveščena ženska, ampak je bila najprej samo ubogljiva služkinjica Franja Tuđmana, potem pa jo je, kot je sama priznala, njen predhodnik, pobegli Ivo Sanader, imel zgolj za vestno zapisničarko.
Ali torej lahko žensko samozavest pred neko napol razgaljeno ritjo prepričljivo brani oseba, ki je žensko enakopravnost v preteklosti sama razvrednotila z igranjem na karto koketne ženske poslušnosti v kabinetih političnih veljakov? Seveda ne, in to je le ena plat vsesplošne neprepričljivosti hrvaške premierke. Od tod tudi njeni histerični izpadi ali uporaba represije, kot pri objavi seznama braniteljev, ki je pomemben in prepričljiv dokument kapilarne, sistemske korupcije. To privilegirano množico samcev pa, po prvobitni logiki, vzdržujejo prav ženske. Torej, predvsem gospe Kosor se moramo zahvaliti, da je število resno ogroženih ženskih riti na Hrvaškem precej večje od tiste ene iz TV-spota, s katero si, čisto po moško, hrvaška premierka pomaga v domnevnem boju za pravice svojega spola.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.