Staš Zgonik

21. 4. 2010  |  Mladina 15  |  Družba

Umiranje po delcih

Onesnaženost zraka spet postaja prvovrstna tema

/media/www/slike.old/mladina/il_onesnazenje.jpg

© Tomaž Lavrič

O njej se je govorilo dolgo časa. Vsi so vedeli, da prihaja. In sredi marca smo jo po dveh opominih »vendarle« dočakali. Evropska komisija je sporočila, da namerava pred Evropskim sodiščem sprožiti tožbo proti Sloveniji zaradi preseganja omejitev koncentracije trdnih delcev v zraku. Treba je povedati, da tožbe še ni vložila. Na ministrstvu za okolje pričakujejo, da se bo to zgodilo prihodnji mesec. Nam je pa Evropska komisija z obvestilom o nameri jasno sporočila, naj se vzamemo v roke, sicer bomo prej ali slej dihali onesnažen zrak, pa še plačevali za to.
Omejitve, zapisane v evropski zakonodaji, so naslednje: dopustna meja koncentracije prašnih delcev je 50 mikrogramov na kubični meter zraka, ta meja pa je lahko presežena 35-krat v koledarskem letu. V središču Ljubljane je bila ta vrednost lani presežena 118-krat, omejitve so bile presežene tudi v večini drugih slovenskih mest. Letna povprečna koncentracija delcev ne sme presegati 40 mikrogramov na m3. V letu 2008 je bila ta vrednost presežena v Zagorju in v centru Ljubljane, za leto 2009 popolnih podatkov še ni. So pa zelo zgovorni podatki Agencije za okolje za prva dva meseca letošnjega leta, saj se je na večini merilnih postaj število dni s preseženo dnevno mejno koncentracijo že nevarno približalo omejitvi, ki velja za celotno leto.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.