South Park, dvestotič

O najbolj kontroverzni risani seriji na svetu

Risani junaki serije South Park, od leve Kyle, Stan, Kenny, Eric

Risani junaki serije South Park, od leve Kyle, Stan, Kenny, Eric
© Arhiv Mladine

Legendarna ameriška risana serija South Park je obeležila dvestoti del. Številne tovrstne humoristične serije se po tolikšnem času že zdavnaj izpojejo in postanejo le še priljubljene tarče medijskih kritikov, South Park pa v svoji štirinajsti sezoni ostaja ena najpopularnejših oddaj na ameriški televiziji in uživa že prav kultni status. Razlogov za priljubljenost je več, med glavnimi pa je ta, da se South Park redno odziva na aktualne dogodke v družbi in po svetu, od gospodarske recesije, katoliških pedofilskih škandalov, somalijskih piratov, medicinske marihuane, Facebooka do smrti Michaela Jacksona ali spolne afere Tigerja Woodsa. Tovrstnih tem pa nikoli ne zmanjka.
Prav zato, ker je risanka vizualno precej preprosta, zahteva izdelava posamične epizode malo časa, kar avtorjema Mattu Stonu in Treyu Parkerju omogoča hitro odzivanje na najaktualnejše teme, gradivo pa očitno pripravljata tudi vnaprej. Epizoda Glede včerajšnje noči, v kateri sta komično obravnavala ozadje zmage Baracka Obame, je bila predvajana, kot je razvidno iz naslova, le dan po predsedniških volitvah 4. novembra 2008. Velikokrat tudi prehitevata čas. Parodijo na film Avatar sta naredila, še preden je ta sploh prišel v kinodvorane. Kot sta pojasnila v intervjuju za časnik New York Times, sta si na internetu ogledala predstavitveni spot, da bi videla, o čem film sploh govori, in nato sestavila parodijo.
Poleg obravnavanja družbenopolitičnih tem nenehno prežita tudi na številne slavne osebnosti, razkrinkavata njihove zasebne banalnosti in jih nasploh smešita, pri tem pa se ne ozirata na to, ali sta prestopila mejo dobrega okusa. Smešila sta že vse, od filmskih igralcev, pevcev, bogatašev, politikov do okoljevarstvenikov, papežev ... Pevca skupine U2 Bona sta denimo prikazala kot največji drek na svetu, igralca Mela Gibsona kot sprijenega, mazohističnega norca, bogatašinjo Paris Hilton pa kot »neumno, razvajeno cipo«. Popularnega ameriškega iluzionista Davida Blaina, ki se v svojih TV-oddajah 'pogovarja' z mrtvimi ljudmi, sta Stone in Parker označila za prevaranta, lažnivca in sploh idiota. Na koncu epizode so Blaina obiskali vesoljci, ga odpeljali na svoj planet in mu na slavnostni ceremoniji podelili nagrado za največjega bebca v vesolju.
Norčujeta se tudi iz vseh religij, zaradi česar proti South Parku redno protestirajo različne verske skupnosti in organizacije za nadzor nad mediji po svetu, najbolj znan pa je primer, ko je ameriška Scientološka cerkev, ki ji pripadajo številne hollywoodske osebnosti (Tom Cruise, John Travolta) celo dosegla umik epizode, ki je smešila njihovo 'religijo'. TV-postaja Comedy Central je epizodo pozneje vendarle predvajala.
V dvestotem delu Stone in Parker pripeljeta nazaj v South Park vse ljudi, ki sta jih smešila doslej. Te slavne osebnosti proti mestu South Park vložijo skupno tožbo zaradi žalitev, ki so jo pripravljene zavreči le, če prebivalci mesta javno pokažejo preroka Mohameda. Tega, ali bo prerok prikazan v dvestoprvem delu, ob pisanju članka nismo mogli vedeti, a ob izidu Mladine bo odgovor že znan in tudi objavljen na spletni strani southparkstudios.com.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.