Tomica Šuljić

 |  Mladina 16  |  Kultura  |  Plošča

Niet: Trinajst

2010, ZKP RTV Slovenija

+ + +

V prvem desetletju tega tisočletja smo priče reaktivaciji pank skupin, ki so pričele ponovno nastopati v postavah, čim bližjih izvirnim. Večina od njih je dočakala tudi reizdaje oziroma celo prve izdaje albumov z materiali, starimi 20 let in več. No, ko je predlani Niet posnel Izštekane, so člani skupine napovedovali tudi nov album, in dočakali smo ga v aprilskih dneh. Trinajst je vrnitev na kraj zločina: v Činčev studio, kjer so prvi Nietovi posnetki nastali pred dobrega četrt stoletja. Tam je skupina posnela Melanholijo in nato v štirih letih še kup komadov, ki so nekje vmes kultno ponarodeli. Od smrti prvotnega pevca Primoža Habiča pa se je špekuliralo, da je z Nietom konec; po novi postavi, premoru in vrnitvi se je razprava razvila v dve smeri: ali so zdaj nastopajoči upravičeni do imena Niet in ali je to še vedno ista kultna zasedba. Obe razpravi sta precej brezpredmetni. Sedanji pevec Borut Marolt zadeve dela po svoje in daleč od slabotnega, Niet pa je še vedno bend, ki posreduje svoje staro (in od tega albuma tudi novejše) zvočno in lirično izročilo. V tem duhu je album Trinajst - ki bi se lahko gladko imenoval tudi Ducat, saj je zadnji komad zlepljenka vseh prejšnjih z iste plošče - nadaljevanje zgodbe. Nihilistična uporniška besedila in režeča glasba na trenutke zvenijo, kot bi pobrali neobjavljene komade iz osemdesetih let in jih revitalizirali. Kot nadaljevanje njihovega prvega albuma oziroma kasete Srečna mladina, ki je neke vrste nezakonski otrok - vsaj po razlagi kitarista, avtorja in tekstopisca Igorja Dernovška, ki pravi, da je Trinajst prvi pravi album kot celovit izdelek. Ne glede na to, da so založeni pri nacionalni hiši in da jih redno vrti Val 202, so možnosti, da bodo s ploščo

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.