Arizonski sen

Zakaj ameriška ekonomija, ameriški način življenja in ameriški sen temeljijo na cenenosti ilegalne delovne sile, ki jo skuša ameriška desnica zdaj deportirati

Dobili smo ga, je dahnil ameriški pravosodni minister Eric H. Holder. Dobili so ga, so entuziastično dahnili ameriški mediji. Imamo ga, je kriknila Amerika. V ponedeljek je FBI na letališču Johna F. Kennedyja prijel 30-letnega Faisala Shahzada, ki je v New Yorku - na Times Squaru - načrtoval bombni atentat. Avtomobil je skušal preleviti v propansko bombo. Ni mu uspelo - iz temnozelenega pathfinderja se je začelo le kaditi, mimoidoči so poklicali policijo, prišli so eksperti za deminiranje in avtomobil bombo razorožili. Happy end. Vse skupaj je izgledalo kot reklama za Bombno misijo. Nerodno je kakopak to, da Shahzada ne bodo mogli uvrstiti med »sovražne borce«, ker je ameriški državljan (pakistanskega rodu), kakor ga tudi ne bodo mogli uvrstiti med džihadiste, ker se ni mučeniško samorazstrelil. Niti se ni skušal. Še bolj nerodno pa je to, da tega, da so presekali njegov peklenski načrt, ne bodo mogli razglasiti za uspeh - za dokaz budnosti in uspešnega delovanja ameriških varnostno-obveščevalnih služb. Prvič, ameriške varnostno-obveščevalne službe niso imele pojma, kaj se dogaja in pripravlja - bile so še bolj clueless kot 11. septembra. In drugič, Shahzad je svoj načrt izpeljal, problem je le v tem, da je bil očitno tak amater, da peklenskega stroja ni znal detonirati. Če bi ga znal, bi Times Square razneslo - in tega ne bi mogel nihče preprečiti. Niti junaki, ki ste jih videli v Bombni misiji. To, da se je iz pathfinderja le pokadilo, ni uspeh profesionalcev, ampak neuspeh amaterja.
Paradoks je v tem, da je postal avto, iz katerega se je pokadilo, večja zgodba od orjaškega, rekordnega, apokaliptičnega naftnega madeža, ki je prekril Mehiški zaliv in začel napadati ameriško obalo. So koga aretirali in zaprli? So prijeli direktorja korporacije British Petroleum, ki je tam vrtala nafto? Ne. So prijeli direktorja korporacije Transocean, ki je dala British Petroleumu v najem svojo naftno ploščad? Ne. So prijeli direktorja korporacije Halliburton, ki je skrbela za varnost te naftne ploščadi? Ne. Bi jih morali? Absolutno! Prvič, kaj drugega pa je izlitje vse tiste nafte kot napad z biokemičnim orožjem? In drugič, samo pomislite, kaj bi se zgodilo, če bi naftno ploščad v Mehiškem zalivu razstrelili teroristi, recimo kaki džihadisti, »povezani z Al Kaido«. Ne le da bi jih prijeli, ampak bi jih najprej likvidirali - in potem prijeli. In če bi že ravno preživeli, bi jih poslali v Guantanamo - med »sovražne borce«. Ne vem, ali imajo direktorji korporacij British Petroleum, Trans-ocean in Halliburton ameriško državljanstvo - če ga nimajo, potem bi jih morali stlačiti med »sovražne borce«. Če pa ga imajo, potem bi jih morali stlačiti v isto celico kot Faisala Shahzada.
Ameriška desnica je začela izlitje nafte - korporativni teror - takoj relativizirati in ga razglašati za »naravni proces«, obenem pa je - via Rush Limbaugh - namignila, da so eksplozijo na naftni ploščadi povzročili ekološki aktivisti, ki nasprotujejo vrtanju nafte. Kar je kakopak laž (in to laž nacističnih dimenzij!), toda prav s to lažjo so nehote potrdili, da masivno, pogubno, katastrofalno izlitje nafte v Mehiškem zalivu ustreza opisu terorističnega dejanja. Odtod vprašanje: kako se izogniti tovrstnemu korporativnemu terorju, tovrstnim apokaliptičnim izlitjem nafte? Zelo preprosto, je zapisal neki komentator na AlterNetu: če nočete več naftnih madežev, potem se nehajte voziti z avtomobili! In če bi se vprašali, kako ustaviti korporacije, kako jih torej zlomiti, bi lahko po analogiji odgovorili: če hočete zlomiti ameriške korporacije, potem ustavite ilegalno imigracijo! Ameriška ekonomija namreč temelji prav na poceni imigrantski delovni sili - na delu cenenih ilegalcev, »nevidnih«, »nedokumentiranih« imigrantov. Ironija je v tem, da skuša ameriška desnica, sicer histerična in militantna varuhinja korporativnih interesov (in ameriškega sna), storiti natanko to: ilegalne imigrante skuša ustaviti, zapreti in deportirati. S čistko! S terorjem! Pri tem pozablja na troje: prvič, brez ilegalnih imigrantov ni ameriške ekonomije, drugič, brez ilegalnih imigrantov ni ameriškega sna, in tretjič, brez ilegalnih imigrantov ni ameriške desnice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.