Damjana Kolar

 |  Mladina 19  |  Kultura

Vampir

Premiera poetične pravljice

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved19.jpg

© Žiga Koritnik

Kot zadnjo premiero letošnje sezone bodo v Slovenskem mladinskem gledališču uprizorili predstavo Vampir, ki temelji na dramski pesnitvi Mladenič ruske pesnice Marine Cvetajeve (1892-1941), napisani v dveh različicah: ruski in francoski. To je zgodba o Marusji, dekletu iz ljudstva, ki se zaljubi v prekletega mladeniča, vampirja, ki žre mrliče. Zaljubi tako zelo, da se od njega noče ločiti niti za ceno smrti svojih bližnjih niti svoje lastne smrti. To je tudi zgodba o vampirju, ki se tako zaljubi vanjo, da bi jo rad rešil pred seboj in svojo prekleto ljubeznijo. Predstavo je režiral Ivica Buljan, ki je na začetku svoje režijske kariere že postavil na oder besedilo Marine Cvetajeve Fedra.
Več o predstavi, ki bo premierno uprizorjena v sredo, 19. maja, ob 20.00, je povedal dramaturg Zlatko Wurzberg: “Posebnost besedila, kakršno je Mladenič, je v tem, da nima svoje lastne dramaturgije. Pesnitev ali roman dramaturgije nimata a priori, zato jo je treba ustvariti z adaptacijo besedila, da lahko z njeno pomočjo obstaja tudi na odru. Za našo predstavo je osnovno besedilo Cvetajeve precej skrajšano, izpuščeni so deli, ki se nanašajo na pričaranje situacij, fabulativnost. Uporabljena je vsa svoboda, potrebna za to, da si iz besedila izmislimo predstavo z igralci. (Ob tem je sama režija posebna stvaritev in se ukvarja z lastno problematiko.) Dramaturgija tega besedila si je prizadevala izpostaviti tiste elemente, ki bi lahko ustvarili odrsko dogajanje onkraj prikazovanja: zunaj fabule, likov, dialoga.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.