|  Mladina 19  |  Kultura

revolver

Zlate ptičice - Letošnja podelitev nagrad zlata ptica, ki jih vsako leto za posebne umetniške dosežke podeli Liberalna akademija, je minila v znamenju žensk in boleče, iskrene umetnosti. Zlato ptico za film je prejela Jasna Krajinovič, za ples Nataša Živković, za arhitekturo Anja Planišček, za literaturo Kristina Hočevar, za vizualne in intermedijske umetnosti Jože Barši, za glasbo Cikrulacija 2, zasluženo pa je slavil tudi Stripburger z nagrado zlato gnezdo.

Študentski oskar?
- Ameriška Academy of Motion Picture Arts and Sciences je objavila pet finalistov, ki se bodo junija potegovali za letošnjo Honorary Foreign Film Award ali študentskega oskarja v kategoriji za tujejezični film. Med petimi finalisti je tudi kratki igrani film Trst je naš, s katerim je režiser Žiga Virc diplomiral na ljubljanski AGRFT. Film je bil izbran izmed 61 kandidatov iz 36 držav, zmagovalec pa bo znan 12. junija na prireditvi v Los Angelesu.

Pojte z laburisti
- Čeprav so britanske volitve prinesle zmago konservativcev, so se na BBC-ju pošalili na račun vseh strank in pri tem ustvarili pravo glasbeno senzacijo. Predstavniki treh najmočnejših strank so si lahko sami izbrali sporočilo, BBC pa je nato trem glasbenim skupinam naložil, da iz tega naredijo strankarsko himno, čeprav se glasbeniki niso nujno strinjali s politiko dodeljene stranke. Hadouken! so tako za laburiste zapeli Things Could Only Get Worse, (ne) preveč seksi Right Said Fred so za liberalce zapeli It All Comes Tumbling Down, Nu Brand pa so za konservativce zarepali One Change. Vsekakor boljši izplen kot Pirkovičeva himna Za Slovenijo živim, ki jo je v izvedbi Nuše Derenda prevzela domača SDS.

Marihuana Marš
- ŠOU v Ljubljani v soboto, 15. maja, pripravlja že tradicionalno prireditev Marihuana Marš v podporo pozitivnemu pristopu do problematike prepovedanih drog, še zlasti marihuane. V Argentinskem parku se obetajo dokumentarec Tonija Cahunka o položaju marihuane v slovenski družbi ter nastopi Zlatka, Slona in Sadeža, Zoster in Bro.

Gledališki prelet - Od 26. do 31. maja bo v SMG Ljubljana 4. mednarodni gledališki festival Slovenskega mladinskega gledališča Prelet!, na katerem bodo predstavili vse predstave letošnje sezone ter dve gostujoči predstavi iz Zagreba, Moje srce bije zanjo (režija Borut Šeparović) in iz Cetinja Eksplozija spomina 5 (režija Eduard Miler).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.