Veljko Njegovan

 |  Mladina 20  |  Kultura  |  Plošča

Goldfrapp: Head First

2010, Mute/Dallas

+ + +

Čeprav je Alison Goldfrapp že, ko je bila še študentka umetnosti, prispevala vokale na Trickyjevi mojstrovini Maxinquaye, se njeno glasbeno delovanje ni nadaljevalo, dokler ob koncu devetdesetih let ni spoznala Willa Gregoryja, s katerim sta kmalu ugotovila, da imata identične ustvarjalne cilje. Izrazita barva njenega glasu je bila idealna za Gregoryjevo eklektično zakladnico idej, ki jih je črpal iz različnih obdobij zgodovine popularne glasbe s poudarkom na sodobnih elektronskih aranžmajih. Prvenec Felt Mountain (2000) je predstavil duo Goldfrapp kot izjemno uravnovešen tandem, ki je pop glasbi z okusom po polpretekli zgodovini dodal kanček sodobnosti. Filmičnost prvega albuma je bila očitno pogojena z ljubeznijo do gibljivih slik, saj je deloma zvenel kot kakšen soundtrack za akcijske filme iz šestdesetih let. Mešanica popa, folka in celo kabareta, obogatena s takrat še minimalnimi elektronskimi posegi in močno ambientalno komponento, se je na naslednjih albumih vse bolj gibala v plesno usmeritev, to pa je duetu prineslo tudi prepoznavnost pri širšem občinstvu. Čeprav sta bili plošči Black Cherry (2003) in Supernature (2005) večinoma plesno usmerjeni, sta vsebovali ravno prav pop obrazcev, kar duo Goldfrapp loči od cenenih pop div, ki v zadnjem času prevladujejo po radijskih valovih, spletu in drugih medijih. Po izjemnem albumu The Seventh Tree (2008) - skorajda akustični mešanici psihedeličnega popa in folka, s katero se je Goldfrapp predstavil kot močan avtorski duet na vrhuncu ustvarjalnosti - se Alison in Will vračata na plesišča. Plesna elektronika, ki sta jo razvijala na albumih Black Cherry in zlasti Supernature, dobi s ploščo Head First močnega naslednika.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.