Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 21  |  Uvodnik

Kdo je zmanipuliran?

Če bo Janezu Janši uspelo, kar se je nameril, namreč zrušiti sporazum o arbitraži med Slovenijo in Hrvaško, bo to treba razumeti kot velik poraz. Pa ne poraz vlade, ampak kot velik poraz razuma. Janez Janša nam namreč te dni vnovič demonstrira svojo staro igro: v kateri razumne odvrača od politike, družbe in česar koli skupnega v tej državi in hkrati vsem gnevnim, jeznim daje priložnost, da njihov glas šteje veliko več. In ker se razumni (spet) umikajo v sicer neodgovorno pozicijo, češ, nihče me ni prepričal, so gnevni na dobri poti, da bodo tudi o sporazumu s Hrvaško odločili v njihovem imenu. S kom torej tudi tokrat uspešno manipulira Janša? Le tolažba razumnih je, da manipulira z gnevnimi. Gnevni so prepričani. Manipulira z razumnimi. Čeprav ga zavračajo, čeprav trdijo, da je nedopustno, kar počne, so na dobri poti, da naredijo točno tisto, kar hoče: ostanejo doma.
Janši vedno znova uspe ta igra, ki bi jo najlaže poimenovali populistični udar: ko s polresnicami, vseprisotnostjo, hkratno odsotnostjo razuma ter histerizacijo družbe nacijo pripravi ne le do dvoma, temveč do otopelosti. Do danes mu je na mizo referendumskega odločanja uspelo nametati toliko neumnosti, laži, da se morajo odzivati tuja veleposlaništva in razlagati, da laže (v diplomatskem jeziku, seveda). A je vseeno, Janša je že na cilju: sporazuma in njegove vsebine ne vidimo več. Govorimo o raznih izjavah, o letnicah, o tem, kdo je katerega leta kaj rekel in napisal, kdo je v knjigi zapisal to opombo in kdo ne ... Smo na Janševem terenu in on vodi igro. Vsak poskus, da bi razpravo racionalizirali, se končna v novem in novem zanikanju omenjene Janševe zmesi in njenih sestavin ... In kdo je v tej razpravi čuden in neprepričljiv? Tisti, ki z umirjenim tonom govori, da opozarja na to izjavo, tisti dokument, ali tisti, ki ves čas le zanika besede prvega?
Seveda bi lahko na tem mestu razglasili vlado za nesposobno. Tudi je, z razpisom referenduma je pripravila teren za Janšo, pri tem pa so se ministri drug ob drugem samovšečno nasmihali svoji domnevni prefriganosti, češ, vzeli smo mu orožje. Mar res? Niso mu vzeli orožja, temveč so mu ga izbrali, pa tudi njegovo najljubše bojišče. Meja, narod, narodno, nacionalno, izdaja, samostojnost, Slovenija, mi, Hrvati, ozemlje, morje - mar obstajajo teme, kjer se Janša bolje znajde?
A za vlado, za premiera in ministre, nam mora biti tokrat vseeno. Neumno bi jim bilo mero za napake vladanja jemati na referendumu o sporazumu s Hrvaško; to priložnost bomo volivci imeli že jeseni, na lokalnih volitvah, pa tudi državnozborske so blizu. Kakor bi bilo neumno spregledati, da Janša danes ne nastopa za svoje volilno telo, temveč je celotna predstava namenjena demotiviranju vseh drugih volivcev. Tam se skriva njegova zmaga.
»Če gre politikom le za oblast, potem temu cilju prilagajajo celotno svoje delovanje. Takrat igrajo na negativna čustva, jih usmerjajo proti nekomu, ki naj bi bil njihov sovražnik. Lahko je to manjšina, drug narod, lahko so to sosedje,« je leta 2007 dejal pokojni dr. Janez Drnovšek. Opozarjal je na ravnanje takratnega premiera. A Janša je ostal enak, le da je zdaj v opoziciji. V tem smislu je njegov tokratni populistični udar celo dobrodošel: Janša nam z njim sveži in obuja spomin, v kakšni histerizirani družbi smo živeli v času njegove oblasti in zakaj je oblast moral z volitvami tudi zapustiti.
Mu bo tokrat spet uspelo? Oziroma drugače: se bomo dan potem spet čudili, kako to, da mu je spet uspelo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.