Urša Marn

 |  Mladina 22

O tistih, ki so srečali boga in se vrnili

Kako je mogoče, da klinično mrtev človek lebdi nad svojim telesom in opazuje, kako ga oživljajo, da srečuje božanska bitja in klepeta z mrtvimi sorodniki? Znanost tega pojava še ne zna razložiti, pomemben korak k rešitvi uganke pa je prispevala slovenska raziskovalka dr. Zalika Klemenc - Ketiš.

Dr. Zalika Klemenc - Ketiš, zdravnica družinske medicine in raziskovalka na Medicinski fakulteti v Mariboru, ki se je fenomena obsmrtnih izkušenj lotila v doktorski disertaciji.

Dr. Zalika Klemenc - Ketiš, zdravnica družinske medicine in raziskovalka na Medicinski fakulteti v Mariboru, ki se je fenomena obsmrtnih izkušenj lotila v doktorski disertaciji.
© Željko Stevanić

Človek umira in v trenutku največje telesne pobitosti sliši zdravnika, kako ga razglaša za mrtvega. Na ušesa mu prihaja neprijeten hrup, glasno zvonjenje ali brenčanje, hkrati pa občuti, kako se z veliko hitrostjo giblje skozi dolg mračen predor. Nato nenadoma dojame, da je zunaj svojega telesa, a še vedno v okolju, v katerem je bil tudi prej. Svoje telo gleda nekako od daleč, kot gledalec. Iz tega prijetnega položaja opazuje, kako ga poskušajo oživiti, in prihaja v stanje močne čustvene vznemirjenosti. Čez nekaj časa se zbere in po malem navadi na nenavadni položaj. Opazi, da ima še vedno »telo« in da se to telo po videzu in sposobnostih zelo razlikuje od telesa, ki ga je bil pravkar zapustil. Kmalu se začne dogajati še nekaj drugega. Nasproti mu prihajajo bitja, ki mu žele pomagati. Med njimi prepoznava duhove sorodnikov in prijateljev, ki so umrli pred njim; pojavi pa se tudi »bitje iz same svetlobe« - ljubeč, blag duh, kakršnega še ni srečal nikoli prej. Brez besed, s samim prenosom misli, ga bitje sprašuje in ga nagovarja, naj premisli in pretehta svoje življenje. Pri tem mu želi pomagati in mu v slikah kaže panoramo najpomembnejših trenutkov iz njegovega življenja (vse se zgodi v hipu). Čez čas začuti, da se približuje nekakšni oviri ali meji, ki naj bi bila ločnica med zemeljskim in tistim drugim življenjem. Ugotovi, da se mora vrniti, ker še ni prišel njegov čas smrti. Toda ne želi se vrniti, saj ga je doživetje življenja po smrti že močno prevzelo. Preplavljajo ga občutki veselja, ljubezni in pomirjenosti. Kljub temu se nekako združi s svojim snovnim telesom in spet živi.
Tako je obsmrtne izkušnje že sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja opisal ameriški zdravnik dr. Raymond Moody v knjižni uspešnici Življenje po življenju. Skoraj pol stoletja pozneje so obsmrtne izkušnje še vedno zavite v tančico skrivnosti. Znanost ne ve, od kod sploh ta pojav oziroma kakšni so vzroki zanj. Ker obsmrtnih izkušenj ni mogoče zadovoljivo razložiti ne s fizikalnimi ne s psihološkimi teorijami, se nekateri raziskovalci zatekajo k transcendentalnim razlagam, po katerih naj bi bile obsmrtne izkušnje dokaz za obstoj duše, posmrtnega življenja, boga in drugih mističnih bitij, nekateri pa celo trdijo, da gre za ponovno rojstvo na višji ravni bivanja, kamor naj bi sčasoma prešlo vse človeštvo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.