Peter Petrovčič

17. 6. 2010  |  Mladina 24  |  Politika

Svet: Kratke novice

/media/www/slike.old/mladina/ttuje_kratke_am.jpg

© Arhiv Mladine

Kirgizi, Uzbeki, Rusi in Američani

V Kirgiziji, kjer se je nedavno zgodil državni udar, je zdaj izbruhnilo še etnično nasilje med Kirgizi in Uzbeki in posledično še humanitarna kriza. Umrlo naj bi 150, po nekaterih podatkih celo 700 ljudi, na tisoče jih je ranjenih, jug Kirgizistana pa je zapustilo že več kot 100.000 beguncev. Sosednji Uzbekistan je zaprl svoje meje. ZDA, ki imajo v Kirgizistanu vojaško oporišče, so obljubile milijon dolarjev človekoljubne pomoči. Rusija pa že resno razmišlja, da se odzove na prošnjo začasne kirgiške vlade, naj v državo vstopi z vojsko in zatre medetnične spopade.

Nepriljubljeni Putin?

Javnomnenjska raziskava ruske agencije Public Opinion Foundation je pokazala najnižjo podporo premieru Vladimirju Putinu v zadnjih štirih letih. Podpora pa je padla tudi predsedniku Dmitriju Medvedjevu. Prvi uživa »le« še podporo 61 odstotkov, drugi pa podporo 53 odstotkov Rusov.

Korejska igra

Severna Koreja je napovedala napad na nekatere lokacije ob meji z Južno Korejo, kjer je ta postavila zvočnike, s katerimi obvešča okoliške Severne Korejce o zmotah njihovega političnega vrha - z namenom, da »uničijo sredstva psihološke vojne«. Južna Koreja je sicer to, v preteklosti večkrat preskušeno metodo izzivanja spet začela, potem ko se je marca letos potopila njihova vojaška ladja, za kar naj bi bila kriva prav Severna Koreja.

Hrvaška in Srbija ...

Glavni haaški tožilec Serge Brammertz je spet opozoril, da tako Srbija kot Hrvaška preslabo sodelujeta s haaškim sodiščem, da bi lahko hitro napredovali na poti v obljubljeni raj. Hrvaška naj bi kljub temu konec meseca odprla poglavje o pravosodju, ki velja za najtežji del pristopnih pogajanj. Srbiji pa se te dni obeta odmrznitev celotnega sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, ki ovira začetek pristopnih pogajanj z EU.

... Makedonija ...

Podobno kot slovenski evroposlanec Zoran Thaler se je na zasedanju zunanjih ministrov EU za takojšnji začetek pristopnih pogajanj k EU za Makedonijo zavzel tudi slovenski zunanji minister Samuel Žbogar. Spor o novem imenu za nekdanjo bratsko republiko Makedonijo z Grčijo naj bi se namreč bližal koncu. Makedonija naj bi se po novem uradno imenovala »Vardarska Makedonija«, in to ne zgolj v stikih z Grčijo, pač pa v vseh mednarodnih odnosih Makedonije.

... in Islandija

Pristopna pogajanja je te dni začela tudi Islandija, ta pa naj bi se hitro končala, če bo le nekako poskrbela za nizozemske in britanske varčevalce, ki so svoje prihranke izgubili v islandskem bančnem milnem mehurčku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.