Darja Kocbek

17. 6. 2010  |  Mladina 24  |  Ekonomija

Kalkulator: Kratke novice

/media/www/slike.old/mladina/tkalkkratkedelob5.jpg

© Borut Peterlin

Delo za Večer še zbira ponudbe

Družba Delo do izteka roka za nakup 75-odstotnega deleža družbe Večer ni prejela nobene zavezujoče ponudbe. Komisija za prodajo deleža se je kljub temu odločila, da bo Delo vztrajalo pri prodaji Večera. »Interes še vedno ostaja, več zainteresiranih kupcev je zaprosilo za dodatna pojasnila,« pravi predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli. Delo delež v Večeru prodaja po nalogu urada za varstvo konkurence, ker je koncentracija teh dveh časopisnih družb neskladna s pravili konkurence.

Prehrambni sektor med prvimi iz krize

Sektor proizvodnje hrane je trenutno v hudi krizi, vendar pa običajno prav ta sektor prvi tudi izpluje iz krize, je povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Prve znake okrevanja že vidi. Proizvodnjo hrane razume kot proizvodnjo, ki je strateško pomembna za Slovenijo. Slovenija potrebuje celotno verigo prehrane. Če bi imeli samo kmetijsko proizvodnjo, kjer bi bil naš prodajni proizvod surovina, kot sta mleko ali pšenica, bi proizvajali premalo dodane vrednosti in bi bili preveč odvisni od dogajanja na tujih trgih. Po drugi strani pa predelovalna industrija, če nima dostopa do surovine, ki je narejena v Sloveniji, izgubi vse prednosti, ki jih lahko ima, pravi minister. Dostopnost do hrane ni več globalna, v prvi večji krizi se bodo po Židanovih besedah vzpostavile meje, zato moramo imeti določeno mero samooskrbe tudi na ravni posameznih nacionalnih držav. Stopnja samooskrbe v Sloveniji je po različnih sektorjih različna - pri krušnem žitu je pod 50 odstotki, pri zelenjavi je od osem do 20 ali 30 odstotkov, pri mleku pa je več kot stoodstotna.

Gradbeniki v tujino?

Če se gradbena podjetja ne bodo deloma preusmerila na tuje trge, jim nobena sanacija v Sloveniji ne bo pomagala, ker v prihodnje ne bo več takega obsega javno sponzoriranih gradbenih del, ki bi lahko nadomestila več kot deset let trajajoči avtocestni projekt, pravi minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari. Po podatkih Ajpesa je imelo v Sloveniji maja 4761 pravnih oseb vsaj pet dni blokiran račun, kar je 18,9 odstotka več kot maja lani. Kar 23,4 odstotka družb, ki so imele maja letos blokiran račun, je s področja gradbeništva.

Povprečna neto plača 960 evrov

Povprečna mesečna neto plača v Sloveniji je po izračunu statističnega urada v Sloveniji znašala 960,02 evra, kar je 0,8 odstotka manj kot marca in 4,3 odstotka več kot aprila lani. Povprečna bruto plača je bila aprila 1483,44 evra, kar je 1,1 odstotka manj kot marca in 4,2 odstotka več kot aprila lani.Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.