Marcel Štefančič, jr.

17. 6. 2010  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Film

Glejte v filme!

Zakaj Pahorju ne bo uspelo rešiti Slovenskih železnic

Eno izmed vprašanj, ki si jih stalno zastavlja premje Pahor, se glasi: Ali mi bo uspelo rešiti Slovenske železnice? Mu bo uspelo? Če hočete dobiti odgovor na to vprašanje, vam ni treba gledati niti v bilance niti v zvezde - dovolj je, da pogledate v filme. Filmi namreč nedvoumno odgovarjajo: Borut, Slovenskih železnic ti ne bo uspelo rešiti! Zakaj? Pojdimo po vrsti. Vlaki niso več hit. To vemo. Ljudje se jim izogibajo - raje imajo letala. Posledica: železnice so stalno v izgubi. Ne le pri nas, ampak tudi drugod. In če že ravno niso v izgubi, potem visijo - bolj ali manj permanentno.

Potem pa so vlaki pred kratkim nenadoma doživeli ponovno vstajenje - ko je namreč oni islandski vulkan blokiral letalski promet, je ljudstvo v trenutku prešaltalo na vlake. Vlaki so bili spet hit. Če je v vas kaj konspirologa, ste si gotovo rekli: vse tisto z islandskim vulkanom in prahom, ki naj bi ogrožal potniška letala, je bil le zarotniški trik, s katerim so skušali ljudi odvrniti od letal in jih spet privaditi na vožnjo z vlakom - torej zarotniški trik, ki ga je organizirala železniška »mafija«. Morda so skušali s to diverzijo res rešiti evropske železnice, morda so ljudje res ponovno odkrili lepoto vožnje z vlakom, morda so res ponovno vzljubili vlake, hej, morda so bili ljudje celo presenečeni, kako čudovito so se vlaki v vsem tem času, ko so jih ignorirali, spremenili, toda filmi, v katerih nastopajo vlaki, odločno svarijo: Ne stopajte na vlak - vlak je smrt! Ne vozite se z vlakom - vlak je zanesljiva pot v pekel! Točno, ti filmi - za razliko od islandskega vulkana, ki je izgledal kot reklama za železnice - izgledajo kot reklama za letalski prevoz.
Tak je recimo Vlak groze, alias Train, ki je nedavno izšel na dvdju. Ironično, Vlak groze naj bi bil rimejk šokerja Terror Train, v katerem je pred mnogimi leti vreščala Jamie Lee Curtis, tedaj nova kraljica krikov, toda naslovili bi ga lahko tudi Krvavi hostel 3 - ali pa Turistas 2. Vlak groze izgleda namreč kot remiks šokerjev Krvavi hostel in Turistas, le da se dogaja na vlaku. In da bi bila mera polna, se - tako kot Krvavi hostel - dogaja v vzhodni Evropi, ki je postala sinonim za novo, postkomunistično cono somraka, v kateri je vse mogoče in v kateri je človeško življenje brez cene. Vlak groze to le potrdi, toda s poudarkom: človeško življenje je resda brez cene, niso pa brez cene človeški organi. V resnici imajo tako visoko ceno, da ruska mafija vlak prelevi v potujočo »kliniko«, na kateri nič hudega sluteče ljudi, še posebej turiste, potem dajejo iz kože. Ali bolje rečeno: iz kože dajejo njihove notranje organe. Jasno, na vlaku ne piše »Vlak groze« ali pa »Odtod ne prideš živ« - tak je kot vsi ostali potniški vlaki. In Thora Birch igra ameriško turistko, okej, rokoborko, ki se v Rusiji vkrca prav na ta vlak - ne zato, ker zaradi kakega vulkana ne bi mogla na letalo, ampak zato, ker se ameriški rokoborci vozijo z vlakom. Niso tako uspešni, da bi si lahko privoščili letalo. Sporočilo je jasno: če nisi uspešen in konkurenčen, te čaka vlak, kar je pa tako, kot da si obsojen na smrt. Če nisi uspešen in konkurenčen, ti ne preostane drugega, kot da stopiš na vlak - in svoje organe daruješ uspešnim, bogatim in konkurenčnim. Na vlaku od človeka ostane manj kot v Žagah.
In če se ljudje česa bojijo, se bojijo prav tega - da bi se zbudili brez svojih organov. Na letalu se jim to ne more zgoditi. A da ne bo kakega nesporazuma: zadnje čase se nisi mogel peljati z vlakom, ki te ne bi peljal v pekel. Vzemite tajski Vlak mrtvih, alias Chum thaang rot fai phii: roparji mislijo, da bodo lahko zbežali z vlakom. Napaka! Vlak, na katerega se vkrcajo, je namreč natanko to, kar piše v naslovu - vlak mrtvih. Vlak, ki pelje mrtve na oni svet. Nič, roparji nimajo sreče - niso pogledali, kako je naslov filma, v katerem nastopajo. Ali pa vzemite korejski Nočni vlak, alias Redeu-ai: v vlak, na katerega se vkrcajo potniki, so vgrajeni nekateri deli vlaka, ki je pred leti doživel hudo nesrečo, tako da se vkrcajo v vlak, na katerem straši. Ne, na letalu se jim to ne bi moglo zgoditi. Letal tudi ne ugrabljajo več, vlake pač - poglejte si Vlak smrti, alias Death Train. Teroristi se na letala zlepa več ne prebijejo z orožjem za množično uničevanje, na vlake pač - poglejte si Vlak smrti, alias Derailed. In seveda, letala niso potujoče klavnice, vlaki pač - poglejte si Polnočni vlak smrti, alias Midnight Meat Train.
Rekli boste, hej, mar ni bil odlična reklama za železnice film Pogrešana na letalu, v katerem na potniškem letalu nenadoma in brez sledi izgine deklica? Že, toda takoj je dobil kontro - Transsibirski ekspres, alias Transsiberian, v katerem na vlaku nenadoma in brez sledi izgine ameriški turist. Kaj pa Kače na letalu - mar niso bile popolna reklama za železnice? Vsekakor, tako kot so bile Kače na vlaku - alias Snakes on a Train - popolna reklama za letala. Sporočilo teh šokerjev je trojno: prvič, za nič na svetu se ne vozite z vlakom, drugič, železnice so obsojene na smrt, in tretjič, Pahorju ne bo uspelo rešiti Slovenskih železnic. Filmi so proti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.