Vanja Pirc

 |  Mladina 25  |  Družba

S sprejem nad obzidje

Kako je na ljubljanski Metelkovi potekala največja grafitarska akcija v zadnjem desetletju

ZEK Crew med simultanim grafitanjem obeh strani metelkovskega obzidja. Desno zgoraj so v ozadju vidne tudi Lunarjeve mačke v vijoličnih skafandrih in Zetsov vesoljec.

ZEK Crew med simultanim grafitanjem obeh strani metelkovskega obzidja. Desno zgoraj so v ozadju vidne tudi Lunarjeve mačke v vijoličnih skafandrih in Zetsov vesoljec.
© Miha Fras

V četrtek popoldne smo lahko na Metelkovi opazovali precej nenavaden podvig. Trije fantje in dekle so v rokah držali valjčke za beljenje ter s črno barvo prekrivali precejšen del obzidja, ki je v preteklosti ločevalo objekte nekdanje vojašnice od preostalega mestnega življenja, zdaj pa že leta pomeni vstopno točko v enega redkih prostorov, ki je v Ljubljani namenjen urbani kulturi. Imeli so hiter tempo, kjer je bilo obzidje previsoko, so si pomagali s kontejnerjem za smeti, dejstvo, da je barva sproti packala njihove obraze in oblačila, pa jih očitno ni preveč motilo.
Dogodek je bil nenavaden zato, ker je četverica z barvo prekrivala grafite, s katerimi je metelkovsko obzidje popisano in porisano že leta in so zato postali nepogrešljivi, celo nujni del njegove podobe. Je bila to torej napoved, da se Metelkovi obeta monotonija? Da bo pisane poslikave zamenjala črnina? Bojazen je bila odveč. Štirje »pleskarji« so bili namreč grafitarji in valjčke so v rokah držali zato, da bi obzidje, ki so ga v minulih letih dodobra zdelali vremenski vplivi in vedno nove plasti nasprejanih napisov, pripravili na novo grafitarsko akcijo, pravzaprav na mednarodni grafitarski jam session, ki sta ga tam dva dneva pozneje v sodelovanju z Metelkovo in Klubom K4, pa tudi z didžeji in breakdancerji, napovedala dva uveljavljena ljubljanska grafitarska kolektiva, ZEK Crew in 1107.
Med grafitarji je bilo slišati, da tako obsežnega grafitarskega projekta, kot je bil napovedan za soboto in na katerem so pričakovali kolege iz Hrvaške, Italije, Avstrije, Luksemburga, iz Madžarske in Anglije, Metelkova menda ni doživela že približno desetletje. Tudi sicer se je obetala prebuditev ljubljanske grafitarske scene, ki jo je v zadnjih letih doletelo nekakšno zatišje, v katerem so postale množične intervencije v prostor prava redkost. A najprej je bilo treba stene metelkovskega obzidja pripraviti na nove poslikave. In to sploh ni bilo tako enostavno. Zekovca Pero in Žiga ter Matic in Stela iz 1107 so sprva pričakovali, da bodo za prepleskanje prve, zunanje stene obzidja, s katero Metelkova meji na Zdravstveni dom Ljubljana, potrebovali dve uri, potem pa jih je med delom presenetilo neurje in so zanjo porabili dvakrat toliko. Nato so poklicali okrepitve, ostale člane njihovih ekip, saj so jih čakale še tri notranje stene obzidja, ki obkrožajo košarkarsko igrišče ob hostlu Celica in ki se jih je pred leti prav zaradi grafitarskih poslikav prijelo ime Wall of Fame. Ko je bilo vse pripravljeno, je bila edina stvar, ki bi lahko ogrozila sobotni dogodek, vreme.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.