Staš Zgonik

 |  Mladina 26

Ekooblast

Državna uprava želi postati zgled z do okolja prijaznim ravnanjem

Jernej Stritih, direktor Službe vlade za podnebne spremembe

Jernej Stritih, direktor Službe vlade za podnebne spremembe
© Borut Krajnc

Varčevanje z energijo in sploh bolj ekološko vedenje je zadnja leta postalo mantra, s katero nam polnijo ušesa na vsakem koraku. Evropska unija in z njo tudi Slovenija si v boju proti podnebnim spremembam zastavljata ambiciozne cilje, za katerih uresničitev je nujno vsaj minimalno sodelovanje prebivalstva. A dokler »pridigarji« sami ne pokažejo pripravljenosti preiti od besed k dejanjem, je nemogoče pričakovati, da bo to storilo prebivalstvo. V evropskem parlamentu so prvi korak naredili že leta 2007, ko so odpravili obvezno nošenje kravat in s tem omogočili manjšo porabo energije za hlajenje prostorov v poletnih mesecih. In verjetno je bil že skrajni čas, da se tudi slovenska vlada odločneje loti do okolja prijaznejšega delovanja. Sploh v obdobju krize in vsesplošnih varčevalnih ukrepov si česa drugega tako ali tako ne sme privoščiti.
Lani ustanovljena Služba vlade za podnebne spremembe je tako nedavno pripravila sklepe, ki naj bi jih vlada sprejela na eni od julijskih sej. Najbolj izstopa omejitev ogrevanja v zimskih in hlajenja prostorov v poletnih mesecih. Tako naj bi pozimi prostore ogrevali na največ 21 stopinj, poleti pa jih hladili na najmanj 25, pri čemer bo seveda treba nekoliko sprostiti stroga pravila formalnega oblačenja. V stavbah državne uprave naj bi uvedli energetsko knjigovodstvo, s katerim bi lahko natančneje nadzorovali porabo energije, nekaj službenih avtomobilov naj bi nadomestila kolesa. Med cilji, ki naj bi si jih zastavila vlada, so zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v državni upravi za 20 odstotkov in zmanjšanje porabe končne energije na zaposlenega za 16 odstotkov do leta 2020. Zmanjšali naj bi tudi porabo vode in papirja, za 10 odstotkov naj bi bila manjša količina odpadkov. »Na leto bi lahko prihranili nekaj deset do nekaj sto tisoč evrov, odvisno od investicij v obnovo stavb in energetskih sistemov,« pravi Jernej Stritih, direktor Službe vlade za podnebne spremembe. Seveda je treba poudariti, da so nekatera ministrstva postorila že precej, kar zadeva ekologijo, sploh na primer ministrstvi za zunanje zadeve in za javno upravo.
Tudi državni zbor noče zaostajati, zato po besedah vodje službe za odnose z javnostmi Karmen Uglešič že več let izvaja ukrepe za bolj ekološko obnašanje zaposlenih. Med drugim Poročevalec, glasilo državnega zbora, izhaja le še v elektronski obliki, plastenke z vodo nadomeščajo z vodo iz pipe, optimizirali so varnostno razsvetljavo, sistem za hlajenje itd. »Kljub temu je generalna sekretarka državnega zbora Mojca Prelesnik januarja letos ustanovila EKO-delovno skupino z nalogo priprave akcijskega načrta za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje in skrbi za njegovo izvajanje,« pravi Uglešičeva. Med ukrepi je tudi zamenjava oken z energetsko učinkovitejšimi. Nedavne študentske demonstracije so ta proces pospešile.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.