Veljko Njegovan

 |  Mladina 27  |  Kultura  |  Plošča

Srečna mladina: ... pa srečno v prihodnosti!

2010, Kapa Records/Dallas

+ + +

Naša prestolnica se lahko pohvali z zavidanja vrednim številom glasbenih skupin, ki jim je uspelo ustvariti moč-no, kompaktno underground sceno. Turbulentna osemdeseta leta so očitno napo-
vedala družbeno-politične spremembe, ki naj bi popeljale v boljšo prihodnost. Ljubljana si je v osemdesetih letih priborila status vodilnega jugoslovanskega centra punka in hardcora, to je še danes opazno v svetovnem nazoru velike večine mladih ljubljanskih skupin in njihovih oboževalcev. Srečna mladina je nastala pod močnim vplivom ljubljanskega punkovskega gibanja, za ime pa si je izbrala kar naslov skladbe skupine Niet. Kot se spodobi, je prva zasedba skupine začela z uporniškim punkom, to je bilo razvidno že na prvencu Tenstan krompir je kul (1996). Številne menjave članov zasedbe so nato odločilno vplivale na glasbeno izraznost Srečne mladine. Z drugo ploščo Đa Balkan Rasa (1998) je zajadrala v mešanico alter rocka in hip-hopa, ki jo je pridno razvijala tudi naprej. Kombinacija različnih glasbenih žanrov, ki jih je Srečna mladina uporabila v vseh teh letih (ne smemo pozabiti, da je skupina začela delovati pred sedemnajstimi leti), in razmeroma dober odziv slovenske publike in medijev na njene albume ter nastope sta ji omogočila status skorajda legendarnega benda, ki se nikakor ne more odtrgati od svojih lokalnih korenin. Srečni mladinci se po petletnem diskografskem premoru vračajo z novo ploščo, nekoliko okrnjeno zasedbo (tokrat jih je zapustil saksofonist in klaviaturist Tim Kostrevc) in nekoliko drugačno glasbeno izraznostjo, ki so jo sicer napovedali že na prejšnjem albumu. Plošček ... pa srečno v prihodnosti! predstavlja štiričlansko zasedbo izkušenih glasbenikov, ki se suvereno sprehajajo - ali bolje rečeno tavajo - po okolju progresivnega rocka. Nekoč opazno funk ritmiko je zamenjal trden roc-kovski princip, prepoznaven saksofon pa suvereno nadomešča izviren kitarski dialog med Petrom Deklevo in Vladom Mihajlovićem, ki je rdeča nit ploščka. Album je bil posnet v živo v vadbenem prostoru skupine, kar se med poslušanjem takoj opazi. Gre za nekoliko hermetično ploščo z dolgimi, večinoma instrumentalnimi komadi, ki spretno brskajo po rockovski zgodovini od psihedeličnega progresivnega rocka iz sedemdesetih let do precej očitnih težkometalnih in stoner rock vplivov. Težava ploščka tiči ravno v njegovi pretirani večžanrskosti in pretencioznosti, ki se v praksi, med tako rekoč epskimi komadi, spremeni v samozadostno igračkanje z različnimi glasbenimi obrazci, kar članom Srečne mladine omogoča več užitka kot njihovim poslušalcem, pa čeprav je to dobra odskočna deska za nadaljnje ustvarjanje. Sodeč po valu novih domačih izdaj, ki so se pojavile letos, je slovenska popularna glasba še zmeraj v fazi tranzicije - in enako velja tudi za novo ploščo Srečne mladine.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.