Veljko Njegovan

 |  Mladina 28  |  Kultura  |  Plošča

Tracey Thorn: Love And Its Opposite

2010, Strange Feeling

+ + + + +

Oboževalci bristolske scene se najbrž spomnite dveh komadov z epohalne stvaritve Protection banda Massive Attack, ki sta na neki način označila celotno ploščo. Istoimenski Protection je kot otvoritvena skladba določila njeno rdečo nit, Better Things pa jo je še dodatno nadgradila. Obema skladbama je bilo zares skupno to, da jima je vokale posodila Tracey Thorn, bolj znana kot (boljša) polovica britanskega dueta Everything But The Girl (EBTG). Tracey Thorn je bila takrat že izkušena pevka in glasbenica z dvanajstletno glasbeno kariero. Skupaj z dolgoletnim partnerjem Benom Wattsom sta vztrajala v duetu EBTG, ki se je kot nekakšen izmeček postpunka znašel v blišču popa osemdesetih, kar je zaznamovalo njuno glasbeno pot. Kljub dejstvu, da sta Tracey in Ben vrsto let ustvarjala kakovosten pop in izdala zavidljivo število albumov, je do opaznejšega uspeha prišlo šele po omenjenem sodelovanju, zadetek v polno pa je bil remiks skladbe Missing Todda Terryja z njunega odličnega albuma Amplified Heart (1994), ki ju je dobesedno izstrelil med zvezde plesnega popa. S tem je originalna, precej boljša verzija skladbe ostala prikrajšana, duetu pa so se odprla vrata v svet elektronske plesne glasbe. Logično nadaljevanje je bil plošček Walking Wounded, zmes različnih elektronskih žanrov in Traceyjinih očarljivih vokalov. Uspeh omenjenih ploščkov se je nadaljeval s še eno elektronsko stvaritvijo, albumom Temperamental (1999), mešanico housa, popa in downtempa, po katerem si je par vzel daljši počitek zaradi družinskih obveznosti. Ben Watt se je od takrat uveljavil kot DJ in producent ter ponosni lastnik dveh neodvisnih založb, Thornova pa je pod producentsko taktirko berlinsko-londonskega producenta Ewana Pearsona izdala plesno orientirano samostojno ploščo Out of the Woods (2007).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.