|  Mladina 30  |  Kultura

revolver

Neizgubljeno s prevodom - Prejšnji mesec je za prepoznavnost Slovenije v svetu skrbela nogometna reprezentanca, zdaj so na vrsti naši pesniki, pisatelji in prevajalci, saj je Javna agencija za knjigo lani pripravila razpis in poziv za prevod slovenskih knjig v tuje jezike, vreden več kot 130.000 evrov. Letos bodo za začetek s prvim pozivom, ki je že zaključen, mednje razdelili 80.000 evrov, druga finančna spodbuda pa sledi septembra, pri čemer je izbira odvisna od referenc in zagotovil, da bodo dela v tujini zares izšla. In kdo je trenutno najbolj prevajani slovenski avtor? Verjetno ni presenetljivo, da so prevajalce letos najbolj navduševali Drago Jančar, Tomaž Šalamun in Evald Flisar; slednjega po novem najdemo tudi v indonezijskem jeziku, arabščini, kitajščini in bengalščini. Letos je poleg tega izšla prva antologija sodobne slovenske literature v irskem jeziku, ki zajema dela več kot 60 literatov, pri projektu pa je sodelovalo 22 prevajalcev.

Britanska prestolnica kulture - Ljubljana se prav zdaj postavlja z nazivom svetovne prestolnice knjige, Maribor bo leta 2012 prevzel naziv evropske prestolnice kulture, Britanci pa so se odločili takšne nazive, ki jih praviloma spremljajo bogato kulturno dogajanje in tudi naložbe v kulturno infrastrukturo, podeliti domačim mestom. Naziv britanske prestolnice kulture bo leta 2013 prvi nosil Londonderry, kjer si zdaj obetajo 3000 novih delovnih mest. To severnoirsko mesto je sicer najbolj prepoznavno po incidentu iz leta 1972, v katerem je britanska vojska ubila skupino katoliških protestnikov. V spominu je ostal kot krvava nedelja.

Tokrat na klubski zabavi - Enega najbolj priljubljenih didžejev, Nizozemca Armina van Buurena, smo pri nas v preteklosti že poslušali, 14. avgusta pa bo prvič nastopil v intimnejšem okolju kakšnega slovenskega kluba, in sicer v izolski Ambasadi Gavioli. Njegov nastop se časovno ujema s prihodom njegove kultne oddaje A State Of Trance na Radio Salomon. Oddajo vsak teden menda posluša okoli 30 milijonov poslušalcev, na spletu pa jo oddaja radio Di.fm.

Madžarski glasbeni golaž
- Od 11. do 16. avgusta bo na otoku Obudai v Budimpešti potekal festival Sziget, na katerem bodo med drugimi nastopili Faithless, Iron Maiden, Kasabian, Muse, The Hives, Gorillaz Sound System, UB40, Gotan Project, Madness, Nina Hagen, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Public Image Ltd. ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.