Goran Kompoš

 |  Mladina 32  |  Kultura  |  Plošča

M.I.A.: /\/\/\Y/\

2010, N.E.E.T. Recordings

+ + + +

Britanska alter zvezdnica šrilanškega rodu Mathan-
gi »Maya« Arulpragasam (M.I.A.) je s svojim tretjim albumom ponovno upravičila status ene najzanimivejših glasbenic zadnjih petih let. Z avanturističnim širjenjem pop forme, zvočnim ekshibicionizmom in sporočilno angažiranostjo je najprej nagovarjala sredinsko publiko, s hitom Paper Planes (tudi s pojavitvijo v filmski uspešnici Revni milijonar) pa ji je leta 2008 uspelo očarati še privržence mainstreama. Da koketiranje z mainstreamovsko estetiko zanjo ni ovira, pač pa izziv, sedaj potrjuje s ploščo /\/\/\Y/\. Tiste najbolj popoidne skladbe, v katerih jezno besedičenje zamenja baladno prepevanje, se (če niste ravno obsesiven fen Britney Spears ali pa Nelly Furtado) sicer izkažejo za precej zgrešene, toda v večinskem delu albuma M.I.A. ponovno deli in širi vse svoje atribute. Še bolj je kritična, uporniška, energična, igriva, zvedava, zvočno drzna, en passant pa še poglobi že tako izjemen posluh za pop senzibilnost. Kritiki albumu očitajo pomanjkanje sporočilnosti, češ da so besedila kratka in vsebinsko precej prazna. Da je tokrat prednost pred besedičenjem dobil zvok, je potrdila tudi sama, toda vrednost povedanega se vendarle ne meri s količino besed. Veliko učinkovitejše (in na daljši rok hvaležno) je poslušanje med vrsticami, ki spodbuja lastno interpretacijo, domišljijo in je po navadi zelo jasen znak zrelosti avtorja. To pokaže tudi M.I.A., saj se na albumu /\/\/\Y/\ raje kot s tamilskimi separatisti, PLO-jem in svojimi revolucionarnimi vzgibi ukvarja z aktualno medijsko zmešnja-vo. Neposrednost kanalizira predvsem skozi razburljivo zvočno podobo. Militantno repanje nasloni na punkovsko ostro, shizofreno, že kar nihilistično, predvsem pa izjemno zvočno razgibano lomastenje po hiphopu (grimu), plesni elektroniki, elektroclashu, uličnih geto praksah iz afriških, brazilskih in jamajških slumov, pa še kopici raznoterih vplivov, ki jih mojstrsko sestavi v samosvojo intenzivno glasbeno izkušnjo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.