Darja Kocbek

 |  Mladina 33  |  Svet

Konec solidarnosti?

Slovaki so zavrnili politični dogovor, Bruselj jim grozi s sankcijami, a hkrati priznava, da zanje nima zakonske podlage

Slovaška, najmlajša članica skupine držav, ki imajo evro, se je uprla. Da Slovaki ne bodo pomagali prezadolženi Grčiji, je zmagovalna desnosredinska koalicija strank začela opozarjati že takoj po junijskih volitvah. Parlament je to odločitev podprl. Pomoč Grčiji zaradi »izstopa« Slovaške iz kluba solidarnih ni ogrožena, njen prispevek je dovolj majhen, da njen delež lahko po potrebi prevzamejo preostale države, med katerimi je tudi Slovenija. Je pa odločitev slovaškega parlamenta veliko pomembnejša za solidarnost v EU. Slovaki so s svojo zavrnitvijo pomoči Grčiji legalizirali pravilo, da si je mogoče premisliti in ne upoštevati dogovorov, sprejetih na vrhu EU, ki je najvišja raven odločanja v Uniji, brez ovinkov in trikov, kakor je bilo v EU v navadi do zdaj.
Pripravljenost za medsebojno pomoč je med državami članicami EU vse manjša, vse več odločitev je kompromisov brez prave vsebine, zato je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo katera od članic »opogumila« in naravnost povedala, da dogovora, s katerim je najprej soglašala in se zavezala, da ga bo upoštevala, nazadnje ne bo spoštovala. Hkrati je Slovaška s svojo odločitvijo še prisilila evropsko komisijo, da je javno priznala, da je pri ukrepih zaradi kršenja političnih dogovorov bosa. Sicer pa so postopki tako zbirokratizirani, da je ukrepanje pogosto povsem neučinkovito.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.