Marjan Horvat

 |  Mladina 33

Za politike Jankovićevega kova ali proti njim

Je Zoran Janković res politik prihodnosti ali je njegova priljubljenost le posledica krize parlamentarne demokracije?

Ovacije za Zorana Jankovića ob otvoritvi dvorane v Stožicah

Ovacije za Zorana Jankovića ob otvoritvi dvorane v Stožicah
© Miha Fras

Raziskava Slovensko javno mnenje, ki je bila opravljena maja letos, prinaša osupljive izsledke. Kar 71 odstotkov državljank in državljanov Slovenije je nezadovoljnih z demokracijo in v njene mehanizme verjame le vsak četrti državljan. Političnim strankam ljudje najmanj zaupajo med vsemi družbenimi in političnimi ustanovami. Kriza, v kateri živimo, je le okrepila nezaupanje v sedanji politični sistem, strankokratsko razumevanje demokracije pa še poglablja krizo nezaupanja. Od tod resna razmišljanja o nečem, kar bo onkraj partitokracije, samozadostne in samoregenirajoče se vladavine političnih strank. Izhod vidijo nekateri v novem (populističnem) voditelju, drugi pa v očiščenju in pomlajenju politike in v novih instrumentih (parlamentarne) demokracije.
V času in razmerah splošnega nezadovoljstva v družbi, apatije in strahu pred tem, kaj bo prinesla prihodnost, ko vladne in opozicijske politične stranke ne zmorejo najti konsistentnih odgovorov na izzive današnjega dne, kaj šele prihodnjega, se lahko kaj hitro pojavijo ideje o hitrih rešitvah za družbene probleme in o ljudeh, ki bi jih zmogli uresničiti. Kar nekaj ljudi je v zadnjem času »razmišljalo« o rešitelju, ki bi potegnil družbeni voz iz blata, in ga našlo v sedanjem ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću. Je namreč človek dejanj, ki je v času krize spravil v življenje kar nekaj projektov, ki so jih njegovi predhodniki le načrtovali, zmanjkalo pa jim je moči in sposobnosti za realizacijo. Od dvaindvajsetih projektov, ki jih je Janković obljubil v predvolilni kampanji za ljubljanskega župana, so le štirje na »čakanju«. Garažna hiša pod tržnico, športni center Ilirija, prenova Plečnikovega stadiona in obnova Roga so tisti projekti, ki jih Jankoviću, tudi zaradi nasprotovanja civilne družbe in zapletenih birokratskih postopkov, ni uspelo zagnati. Svoj prvi županski mandat pa Janković končuje s Športnim parkom Stožice, kjer so košarkarji in nogometaši že potrdili njegovo veljavo in ga ovrednotili kot zelo ustreznega za prestolno mesto, in z nedavno dokončano večnamensko kulturno dvorano Kino Šiška, ki postaja novo kulturno središče, ki ga je potrebovala Ljubljana.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.