Borut Mekina

 |  Mladina 34

Teža dokazov

Vrhovno državno tožilstvo je Janeza Janšo, Jožeta Zagožna, Walterja Wolfa, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča obtožilo več kaznivih dejanj v aferi Patria. Med drugim tudi kaznivega dejanja dajanja ali sprejemanja daril za nezakonito posredovanje.

Ivan Črnkovič, direktor Rotisa, Heikki Hulkkonen iz Patrie, Jorma Wiitakorpi, direktor Patrie, in Franjo Bobinac, direktor Gorenja; 21. junija 2006 pred stavbo GZS, nekaj mesecev za tem, ko Patria izve: »Premier podpira Patrio.«

Ivan Črnkovič, direktor Rotisa, Heikki Hulkkonen iz Patrie, Jorma Wiitakorpi, direktor Patrie, in Franjo Bobinac, direktor Gorenja; 21. junija 2006 pred stavbo GZS, nekaj mesecev za tem, ko Patria izve: »Premier podpira Patrio.«
© bobo

Prvega septembra 2005 proti večeru sta se Patrijin predstavnik za Slovenijo Reijo Niittynen in njegov avstrijski svetovalec Hans Wolfgang Riedl v avtu skupaj peljala proti Dunaju. Za njima je bil pomemben sestanek na sedežu Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) pri »dr. Z«-ju, Jožetu Zagožnu, tedaj vodji HSE, sicer pa vplivnem članu SDS. Na sestanku je sodeloval tudi Tone Krkovič, tedaj namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske, in Ivan Črnkovič, predstavnik podjetja Rotis, d. o. o.
Fantje so se poznali že prej. Črnkovič je bil v času, ko je obrambno ministrstvo vodil Janez Janša, vodja nabav, Jože Zagožen pa je bil direktor uprave za logistiko. Na tem sestanku sta Fincu in Avstrijcu Krkovič in Črnkovič z grožnjo svetovala, naj si Patria za t. i. industrijskega partnerja v Sloveniji izbere Črnkoviča (Rotis). Sicer, sta namignila, bo razpis za nakup osemkolesnikov napisan bolj na kožo konkurenci. Sestanek je vseeno potekal odlično, če sodimo po zahvalah dan ali dva pozneje. A Niittynena je v avtu nekaj skrbelo. In je zato vprašal Riedla: Ali je normalno, da plačajo podkupnino stranki Janeza Janše?
Tako je septembrsko dogajanje slovenskim in finskim kriminalistom na zaslišanju opisal Reijo Niittynen. Niittyenen je policistom na zaslišanju priznal, da je že od vsega začetka vedel za možnost prispevkov stranki SDS, tudi ob sklenitvi svetovalne pogodbe z Riedlom je vedel, da utegnejo s tem financirati stranko Janeza Janše. Vedel je, da bo mogoče prišlo do plačila prispevkov Janševi stranki, in vedel je, da naj bi prispevek stranki plačali iz deleža, ki ga bo od Patrie prek Riedla dobil Walter Wolf. Dejal je, da je Patria v plačilo podkupnine privolila, da bi dobila politično podporo vladajoče stranke za projekt.
Ideja o plačevanju prispevkov stranki naj bi prišla s slovenske strani. Niittynen policistom ni povedal točno, od koga, je pa dejal, da je imela izbira Rotisa izredno pomembno vlogo. Z Rotisom, je dodal Finec, pa je tesno sodeloval Zagožen, ki je bil povezan s predsednikom vlade in stranko. Riedl ga je nato v avtomobilu pomiril. V Sloveniji naj bi bil vpliv med gospodarstvom in političnimi strankami vzajemen in zelo močan in običajno ter popolnoma legalno je, da v tej državi podjetja plačujejo političnim strankam prispevke, mu je povedal, Patria naj bi se zgolj prilagodila slovenskemu okolju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.