Borut Mekina

 |  Mladina 36

Manjkajoči dokazi

Zaradi založenih depeš in kar 14-mesečne zamude pri preiskavi v zadevi Patria tožilstvo ni moglo preverjati telefonskega prometa med obtoženimi v ključnem letu 2005

Janez Janša in Barbara Brezigar po oddaji Pogledi Slovenije na RTV SLO

Janez Janša in Barbara Brezigar po oddaji Pogledi Slovenije na RTV SLO
© ARHIV RTV SLO

Sodni epilog afere Patria je seveda pomemben za politično higieno v Sloveniji. A ravno tako je pomembna druga dimenzija korupcijske zgodbe, odgovor na vprašanje, ali so slovenski preiskovalni organi sposobni spoprijeti se s klientelizmom na najvišji državni ravni. V prvi oddaji Pogledi Slovenije se je med predsednikom protikorupcijske komisije Dragom Kosom in obtoženim Janezom Janšo glede tega razvila zanimiva razprava. Kos je trdil, da je bivša vlada preiskavo o zadevi Patria ovirala, Janša pa je odgovarjal, da so jo ovirali tisti, ki so želeli, da bi veliki pok doživeli tik pred volitvami.
Kos, ki se je branil pred očitki, da je boter afere, je trdil, da so ga zaradi neodzivnosti slovenske policije in t. i. založenih depeš že junija 2007 prvi obiskali finski kriminalisti. Janša pa je na vprašanje novinarja, ali so v času njegove vlade preiskavo o aferi Patria načrtno ovirali, omenjene depeše pa namerno založili, odgovoril presenetljivo pritrdilno. A je dodal, da ga na to »navaja dejstvo, da je oseba, ki je založila to depešo, bila v času našega mandata potem disciplinsko kaznovana, odstranjena iz službe. V času tega mandata pa je bil ta sklep razveljavljen in je oseba ponovno zaposlena v policiji.« Preiskavo naj bi bili po njegovem načrtno ovirali tisti, ki jim je bilo do tega, »da se vse skupaj vleče in da se zadeva da v javnost oziroma da stvar izbruhne ravno v začetku volilne kampanje«. Kajti če bi vsi postopki tekli normalno, bi bila zadeva Patria hitro zaključena, on pa »že zdavnaj opran vse krivde«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.