Goran Kompoš

 |  Mladina 37  |  Kultura  |  Plošča

Swans: My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky

2010, Young God Records

+ + + +

Potem ko je januarja letos Michael Gira, vodja skupine Swans, ene najizvirnejših in najvplivnejših rockovskih zasedb osemdesetih in devetdesetih let, napovedal njen ponoven zagon in snemanje novega albuma, je to hipoma postala ena največjih letošnjih glasbenih novic. Ponovna združenja kultnih bendov iz polpretekle zgodovine navadno sicer ne vlivajo optimizma. Večinoma gre za pobiranje sadov iz preteklosti, toda Gira je te pomisleke že v začetku odločno zavrnil. Jasno je dal vedeti, da ne gre za klasično ponovno združitev, kaj šele nostalgični vzgib, pač pa preprosto za nadaljevanje razgibane ustvarjalne poti, ki jo je zasedba prekinila leta 1997. Resnici na ljubo tisti, ki Giro in njegov izjemni kreativni naboj - bodisi solistično ali v zasedbi Angels of Light - spremljamo zadnje desetletje, česa drugega pravzaprav niti nismo pričakovali. Edini pomislek je šel v smeri, koliko bo novi album v resnici plod Swansov in koliko le Girove - sicer izjemne - glasbene vizije. Res je tudi, da je bil Gira osrednje gonilo zasedbe v vseh njenih fazah, toda vselej prepoznavna izraznost Swansov je kljub temu močno temeljila tudi na prispevku številnih drugih sodelujočih glasbenikov. Sedaj ko je nova plošča ugledala luč sveta, dvoma ni več. Morda nekoliko presenetljivo pri snemanju ni sodelovala dolgoletna in pomembna članica zasedbe Jarboe, je pa privržence razveselila vrnitev soustanovitelja Normana Westberga. Žanrsko neobremenjenost lepo poudari zgovorna skladba You Fucking People Make Me Sick pod folkovsko-baladno pevsko taktirko Devendre Banharta, ki mu je do statusa enega najvidnejših sodobnih kreativcev v njegovih začetkih pomagal prav Gira.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.