Molk je zlato

Mehiški duhovnik Marcial Maciel, ustanovitelj Kristusovih legionarjev, je desetletja posiljeval otroke in to svojo skrivnost med drugim varoval tako, da si je v Vatikanu kupoval vplivne prijatelje. Eden izmed teh je bil očitno tudi kardinal Franc Rode.

Marcial Maciel je užival veliko zaupanje papeža Janeza Pavla II. Ta ga je ob neki priložnosti označil celo za »predanega voditelja mladih«.

Marcial Maciel je užival veliko zaupanje papeža Janeza Pavla II. Ta ga je ob neki priložnosti označil celo za »predanega voditelja mladih«.

Ameriški spletni medij Catholic Online je konec avgusta, sklicujoč se na italijansko katoliško agencijo Chiesa, poročal: »Zaradi sprememb v samem vrhu Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja so zdajšnji glavni predstavniki Kristusovih legionarjev, nasledniki osramočenega ustanovitelja Marciala Maciela, le še bolj živčni. Kardinala Franca Rodeta, prefekta omenjene kongregacije in njihovega zadnjega glavnega zaščitnika, bodo zamenjali zaradi starosti. Njegov naslednik še ni znan.« Kot že dalj časa opozarjajo številni mediji, v glavnem katoliški, je Rodetova kongregacija, sicer odgovorna za nadzor nad cerkvenimi redovi, dosledno zavračala preiskavo Macielovega reda in njegovih neštetih pedofilskih zlorab. Glavni razlog za to tiči v globokem prijateljstvu med Rodetom in Kristusovimi legionarji, ki se nadaljuje celo po smrti njihovega ustanovitelja leta 2008. Kardinal Rode s tem sledi ustaljenemu vzorcu obnašanja svojih predhodnikov, ki so vedeli za zlorabe znotraj legionarskega reda, vendar niso nikoli ukrepali. Vseskozi so ostali zvesti Macielu. Oziroma njegovemu denarju.
Marcial Maciel velja za enega največjih podjetnežev v sodobni cerkvi. S svojo spretnostjo je ustvaril pravi imperij. Po navajanju ameriškega časopisa Wall Street Journal Kristusovi legionarji razpolagajo s 650 milijoni dolarjev letnega proračuna, italijanski L''espresso pa meni, da je celotno premoženje reda vredno okrog 25 milijard dolarjev. Legionarji delujejo v 20 državah in upravljajo okoli 1700 semenišč. Iz Mehike, kjer imajo sedež, je v večno mesto dolga desetletja tekla reka denarja, ki ni nikoli presahnila. V Vatikanu so izbrani ljudje vedno dobivali določene zneske; razume se, da so bili to tisti, ki so imeli najvišje funkcije in največji vpliv na papeža. S tem si je Maciel kupoval zaščito pred obtožbami o spolnih zlorabah. Resnica o njegovem dvojnem življenju je prišla v javnost šele lani in dodobra pretresla administrativne, pa tudi čisto teološke temelje Svetega sedeža.
Demon v talarju
Marcial Maciel, med privrženci znan kot »nuestro padre« (naš oče), je ustanovil Kristusove legionarje leta 1941. Svojo izjemno karizmo je uporabil za to, da se je že na samem začetku obdal z bogatimi pokrovitelji, predvsem premožnejšimi vdovami. S kopičenjem njihovega denarja je z leti krepil svoj vpliv, najprej v Mehiki, nato še v ZDA. Med njegove prijatelje in podpornike so sodili različni bogataši, hollywoodski producenti, politiki na visokih položajih in pa znane medijske osebnosti. Veliko hvale in spoštovanja je bil Macielov red seveda deležen tudi v Vatikanu zaradi zelo uspešnega širjenja Kristusovega nauka. Pokojni papež Janez Pavel II. je Maciela poveličeval kot »predanega voditelja mladih«. A resnica, kot so jo poznali tudi v Vatikanu, je bila povsem drugačna.
Po navajanju ameriškega časopisa National Catholic Reporter (NCR), ki je več mesecev preiskoval delovanje Kristusovih legionarjev, je Maciel že v prvih dveh desetletjih delovanja svojega reda zlorabil okoli 20 semeniščnikov, v tem obdobju pa je bil tudi odvisnik od morfija. Z leti je jemal vedno več otrok in mladih semeniščnikov »na počitnice« po Mehiki in v Španijo ter jih posiljeval. Zaplodil je tudi več otrok z različnimi ženskami. Newyorški škof John McGann je leta 1976, 1978 in 1989 v Vatikan poslal podrobne opise Macielovega spolnega zlorabljanja, s katerimi ga je seznanil neimenovani duhovnik, pripadnik legionarjev, vendar se ni zgodilo nič. Maciel je vzpostavil tako rekoč neprebojni obrambni mehanizem za varovanje svojega ugleda. Predvsem so se morali vsi legionarji zavezati k molčečnosti in popolni podrejenosti vodji, poleg tega si je Maciel v Vatikanu še kupoval prijateljstvo vplivnih kardinalov.
Ustaljena praksa je bila, da so Kristusovi legionarji visoke vatikanske uradnike ob prihodu na položaj pozdravili z denarjem in darovi in jim potem še naprej izkazovali velikodušnost. Denar se je delil na različne načine; bil je izročen v ovojnicah v pisarnah, med mašami in na različnih srečanjih, na katerih so kardinali izražali naklonjenost do legije in njenega ustanovitelja. Eden od nekdanjih uradnikov Kristusovih legionarjev, oče Stephen Fitcher, je prelomil zavezo molčečnosti in za NCR priznal, da je Macielu, vsakič ko se je ta odpravljal v Rim, pomagal polniti ovojnice s po 5000 in 10.000 dolarji. »Maciel si je z denarjem kupoval moč. Ogromno smo lagali v zvezi s tem denarjem, od kod prihaja, kam gre in kako se deli. Zaradi tega se je znotraj reda sčasoma vzpostavila kultura laganja, saj smo vsi vedeli, da lažemo,« je dodal eden od nekdanjih višjih uradnikov legionarjev, ki je želel ostati neimenovan.
Leta 1998 je osem bivših legionarjev sprožilo postopek zoper Maciela pred Kongregacijo za doktrino vere, ki jo je vodil kardinal Joseph Ratzinger. Vendar je Maciel užival podporo ključnih ljudi; to so bili kardinal Angelo Sodano, vatikanski državni tajnik, kardinal Eduard Somalo, prefekt Kongregacije ustanov posvečenega življenja, in monsinjor Stanislaw Dziwisz, papežev osebni tajnik. Ratzinger, po pričevanjih eden izmed redkih kardinalov, ki niso želeli sprejeti Macielovega denarja, je bil pripravljen sprožiti preiskavo zoper njega, vendar je bil pritisk nanj premočan, zato je zadevo opustil. Leta 2004 je ponovno začel preiskavo zoper Maciela, končala pa se je maja 2006. Vmes je Ratzinger postal Benedikt XVI. Nadškof Joseph Tobin, pred kratkim imenovan na položaj tajnika Rodetove kongregacije kot prvi znanilec prihajajočih zamenjav, je za Chieso dejal: »Ena izmed prvih stvari, ki si jih je naložil papež Benedikt XVI., je bila, da opravi z Macielom. To je bila pogumna poteza, saj sem bil takrat v Rimu in videl, koliko vpliva je Maciel imel.«
Novi papež si ni želel škandala, zato je Macielu maja 2006 zgolj zapovedal, da se mora umakniti s svoje javne duhovniške funkcije in preživeti preostanek življenja v molitvi in pokori. Umrl je 30. januarja 2008 in leto kasneje so legionarji začeli javno priznavati, da ima »nuestro padre« tudi biološke potomce in da je zlorabljal otroke in mlade semeniščnike. Afera, ki je sledila, je bila specifična, saj spodjeda tudi teološke temelje Svetega sedeža. Katoliška doktrina namreč določa, da imajo verski redovi pod pokroviteljstvom cerkve božjo karizmo, ki jim pomaga, da laže opravljajo duhovno poslanstvo. To karizmo, ki je de facto darilo boga, pa naj bi poosebljali prav ustanovitelji redov. Zadeva je še dodatno kočljiva, ker je Vatikan oziroma papež tisti, ki podeli dovoljenje nekemu verskemu redu, da lahko deluje pod pokroviteljstvom katoliške cerkve. In papeži naj bi bili, tako spet trdi uradna doktrina, nezmotljivi. Ob primeru Marciala Maciela vse to postaja vprašljivo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.