|  Mladina 38  |  Kultura

revolver

Nagrobnik vseh držav - Umetniška skupina Société Réaliste, ki je lani je sodelovala tudi na 28. grafičnem bienalu, je na pobudo zavoda Aksioma ustvarila novo delo, ki bo v ponedeljek, 27. septembra, ob 18. uri v obliki javnega spomenika postavljeno na piedestalu pred Mednarodnim grafičnim likovnim centrom v Ljubljani. Delo, ki nosi enak naslov kot knjiga Jacquesa Derridaja Kozmopoliti vseh dežel, še en napor!, je standarden nagrobnik za katerokoli državo. Na eni strani spomenika je ujedkan način izračuna z združitvijo vseh državnih meja sveta in postavitvijo 192 prestolnic, na drugi strani pa besedilo, sestavljeno iz pridevnikov, ki jih najdemo v 192 državnih himnah.

Plesni maraton
- V soboto, 25. septembra, je v kulturnem centru Španski borci v Ljubljani napovedana otvoritev nove sezone, na kateri bo potekal plesni maraton (plesno-družabni dogodek slovenskih koreografov s področja sodobnega plesa, plesni nastop EnKnapGroup, solo nastop katalonskega performerja Jordija Casanovasa). Sledila bo zabava z DJ Borko.

Evrobendi - Čeprav je še kar šest let časa, se špansko mesto Santander že vneto pripravlja na projekt Evropska prestolnica kulture 2016. Pred časom so objavili spletni natečaj EURODEMO, s katerim so iskali mlade glasbene skupine iz celotne EU in med slovenskimi bendi so bili na voljo Siddharta, Dreamwalk, Corkscrew, Revolute in Dandelion Children. Največ glasov so zbrali slednji, s čimer so se uvrstili med 27 finalistov natečaja, ki se jih bo mogoče naposlušati na posebni zgoščenki. Žirija bo zdaj med finalisti izbrala pet najboljših, ki bodo nastopili na superfinalu v Santanderju in se potegovali za nagrade v skupni višini 50.000 evrov.

Privatizacija “obraza” in “knjige
” - Kreatorji spletnega socialnega omrežja Facebook želijo pridobiti patent oziroma lastništvo nad besedama face (obraz) in book (knjiga), hkrati pa so že vložili tožbo zoper spletno stran Teachbook.com, ker naj bi uporaba besede book v njenem imenu zmanjševala njegovo prepoznavnost in edinstvenost. Zaplet je bizaren, ker tožena spletna stran sploh ni spletno socialno omrežje ter ker ima Facebook že okoli 500 milijonov uporabnikov in je zato globalno izjemno prepoznavna blagovna znamka. Verjetnost, da bi sodišče dovolilo patentno zaščito splošno uporabljenih besed, je sicer majhna, če bo Facebooku vseeno ugodilo, pa bo to najverjetneje sprožilo plaz podobnih tožb.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.