Zaušnica

Norveški odbor za podelitev Nobelove nagrade je s svojo odločitvijo pokazal, da ne odobrava vse očitnejše ošabnosti kitajskih vodij. To je njegovo sporočilo.

Šest zapornikov - pet kriminalcev in filozof - si deli 30 kvadratnih metrov veliko celico v zaporu v mestu Jinzhou v provinci Liaoning na severovzhodu Kitajske. Pogosto kartajo. Enkrat na dan gredo lahko na zaporniško dvorišče. Filozof skuša ohranjati telesno pripravljenost s tekom in občasno igro badmintona. V celici bere; prav zdaj knjigo japonskega avtorja Harukija Murakamija.
Žena ga obišče enkrat na mesec, mu prinese nove knjige in denar, da v zaporniškem kiosku kupi cigarete, piškote in jajca v slanici. Hrana v zaporu je slaba in zaporniki redko dobijo meso. Obiski so brez izjeme omejeni na eno uro in čas se začne odštevati tisti hip, ko zapornik sede.
Liu Xiaobo, 54, literarni kritik in filozof, je torej dobitnik letošnje Nobelove nagrade za mir. Sploh se mu ni sanjalo, da je med kandidati - saj v zapor ne prodre niti najmanjša politično obarvana novica.
Liuja že dolgo ni obiskal odvetnik. Pogovore z ženo snemajo s kamero, med njimi ga opazujeta dva paznika, in če pogovor zaide stran od osebnih in vsakdanjih tem, nemudoma posredujeta. A oblasti so ženi, Liu Xia, končno vendarle ponudile, naj ga obišče in mu pove za nagrado. Sama meni, da je bil to le manever, s katerim so jo hoteli osamiti od pekinških medijev.
Liu Xia sme moža obiskovati ob nedeljah, a je zdaj po poročanju medijev v hišnem priporu. Nima stika z mediji niti s prijatelji. Med obiskom v zaporu ji je Liu Xiaobo očitno povedal, da bo nagrado posvetil žrtvam krvavo zadušenega protesta leta 1989 na pekinškem Trgu nebeškega miru, in to jo je ganilo do solz.
Liu je prvi Kitajec, ki je dobil Nobelovo nagrado za mir. V preteklosti je bilo kar nekaj kandidatov, med njimi mladi aktivist Hu Jia, ki je prav tako v zaporu, odvetnik Gao Zhisheng, ki je izginil, potem ko so ga mučili in zaprli, ter odpadnik Wei Jingsheng, ki živi v izgnanstvu v Združenih državah Amerike. A nobeden med njimi ni tako vztrajno in dolgo nasprotoval režimu komunistične partije in dobil tako stroge kazni kot Liu, čigar želja je, da bi Kitajska postala demokratična država, ki bi s svojimi državljani ravnala dostojno in končno priznala svojo nasilno politično preteklost.

Vse večja samozavest

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.