|  Mladina 42  |  Kultura

revolver

Dolg naslov in neznana vsebina - V ljubljanski galeriji Equrna se v sredo, 26. oktobra, obeta razstava z nenavadnim imenom Razstava s precej dolgim naslovom, sestavljenim iz devetih besed, na kateri bo svoja dela predstavil Arjan Pregl. Pregla med drugim poznamo kot slikarja, ki je v projektu Sploščena Slovenija skozi vizualno umetnost problematiziral družbene in politične razmere v Sloveniji, tokrat, ob svojem tretjem gostovanju v Equrni, pa bo postavil v ospredje samonanašanje. Tega se je lotil zelo striktno, zato še ni jasno, koliko slik bo na ogled in po koliko stenah galerije bodo visele.

Menjava na Slovenskih novicah - Odgovorni urednik Slovenskih novic Marjan Bauer je v minulih dneh marsikoga presenetil z napovedjo, da po dolgih letih nepreklicno odstopa s čela najbolj branega slovenskega dnevnika, ki ga izdaja časopisna hiša Delo, sicer pa stavi predvsem na bralstvu očitno na kožo pisano poročanje o črni kroniki. Bauer je v času uredniško-vsebinskega šarjenja po drugem časniku iste časopisne hiše, po Delu, ki so si ga pred leti privoščili vladajoča oblast in lastniki, trdno ostajal na položaju, zdaj pa je pisno sporočil, da je čas, da položaj prevzame kdo drug.

Koncertni utrip
- V novembru se Ljubljani obeta kar nekaj omembe vrednih koncertov, v Kinu Šiška bodo nastopili denimo Caribou, Tricky in White Lies, v Cvetličarno pa 30. novembra prihaja sloviti kitarist Paul Gilbert, sicer bivši član skupin Racer X in Mr. Big, ki se zadnjih deset let posveča solistični karieri.

Nevarna semena
- Tate Modern, ena najpomembnejših londonskih galerij, je le nekaj dni po otvoritvi zaprla umetniško razstavo, ki jo je postavil kitajski umetnik Ai Weiwei in jo je sestavljalo 100 milijonov ročno izdelanih sončničnih semen iz porcelana. Do zapleta naj bi prišlo, ker je obisk razstave povsem presegel pričakovanja, s tem pa je po porcelanastih semenih hodilo bistveno več ljudi, kot so načrtovali, zato so se ta drobila v prah in tako ogrožala njihovo zdravje. Skratka, bad seeds.

Slovenec v Galeriji slavnih
- Vital Verlič, kreativni direktor in soustanovitelj agencije Futura DDB, je prvi in edini Slovenec, ki je z ostalimi posamezniki iz regije zapisan v Galeriji slavnih Nove Evrope, ki so jo ob zaključku Golden Druma odprli v Hotelu Bernardin. Z agencijo Futura DDB je trikrat osvojil naslov najuspešnejše agencije Nove Evrope.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.