Vanja Pirc

 |  Mladina 44  |  Družba  |  Profil

Nevidni fotograf

Belgijski fotograf Jim Sumkay, ki je v objektiv lovil obraze naključnih Ljubljančanov in Beograjčanov ter ki svoj ulov zdaj razstavlja v ljubljanskem parku Tivoli

Jim Sumkay z mimoidočim delavcem ob eni svojih fotografij v Tivoliju.

Jim Sumkay z mimoidočim delavcem ob eni svojih fotografij v Tivoliju.
© Borut Krajnc

Na promenadi osrednjega ljubljanskega parka, ki vodi od Moderne galerije proti Tivolskemu gradu, lahko že dobra dva tedna opazujemo obraze ljudi, mrke in vesele, mlade in stare, oblečene po zadnji modi ali v ponošena, tudi razcapana oblačila, natakarje, njihove stranke, prodajalce zelenjave na tržnici, nune, smetarje, šoferje, delavce, pa tudi utrinke iz cerkva, popisanih in porisanih ulic, iz zapuščenih poslopij. Večino od teh podob, ujetih na ogromnih fotografijah, bi verjetno lahko zasledili v kateremkoli urbanem delu sveta. A motivi, ki jih je mogoče občudovati na Jakopičevem sprehajališču, so nastali v le dveh izbranih mestih. Nekateri več kot očitno razkrivajo, da je del fotografij nastal v slovenski prestolnici. Preostale fotografije, ki so naključnemu obiskovalcu Tivolija morda manj znane, so nastale v srbski prestolnici.
Razstava Ljubigrad - Belana ali daljše Ljubi Beograd - Bela Ljubljana, ki bo na ogled vse do 3. januarja, je delo belgijskega ali, natančneje, valonskega fotografa Jima Sumkayja. V Ljubljano in Beograd se je napotil junija letos in v vsakem od mest, ki sta mu bili dotlej popolna neznanka, preživel teden dni. In potem je fotografiral. Vse in vsakogar. In glede na to, da je obe mesti obiskal prvič, je mnoge presenetilo, da mu je uspelo nevede ovekovečiti pravo množico prepoznavnih obrazov. V Ljubljani je v objektiv ujel legendarnega očalastega uličnega prodajalca Mladine Miho, pa Rudija, ki prodaja časopise tik ob Tromostovju, pa ob vseh vremenskih razmerah bosonogega Leona, igralko Štefko Drolc, umetnika Dragana Živadinova in tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Nekaterih od teh fotografij, denimo Jankovićeve, sicer ni na razstavi, so pa na ogled na Sumkayjevi spletni strani, nekakšnem fotodnevniku njegovih občutij, pa tudi krajev, ki jih je obiskal, in ljudi, ki jih je srečal. Podobno kot v Ljubljani in Beogradu je pred tem beležil utrip že v številnih mestih, od Pise do Berlina, od Kijeva do New Orleansa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.