Goran Kompoš

 |  Mladina 44  |  Kultura  |  Plošča

Tricky: Mixed Race

2010, Domino Records

+ + + + +

Osem let, ki jih je Tricky preživel najprej v Los Angelesu in pozneje še v New Yorku, je bilo dovolj, da je ob vrnitvi na Otok ugotovil, da to ni več tisto okolje, ki ga je poznal nekoč. Pesti, s katerimi se je kot mladostnik branil na ulicah rodnega Bristola, so nadomestili noži in pištole, mladostniška razposajenost je prerasla v nasilje iz gole objestnosti, oblastniki pa raje kot v mladinske centre denar vlagajo v represivne dejavnosti. Nič čudnega ni, če se nekdanji prvak čislanega bristolskega glasbenega dogajanja v tem absurdu počuti kot tujec. Pravzaprav se zdi, da je tujec že vse svoje življenje. Kot potomec jamajških in britanskih prednikov je bil najprej tujec med svojimi belopoltimi bratranci. S svojo poulično izkušnjo se ni nikoli udomačil v zvezdniškem miljeju - in obratno. Pripadnosti ni našel v Združenih državah, vselej pa je bil najprej odtujen s svojo izvirno glasbeno estetiko. Pavšalno s(m)o ga v devetdesetih sicer opredelili kot pomemben člen vplivne trendovske smernice trip hop, toda to je bil le še en medijski konstrukt, saj glasbeniki z izjemo počasnih, zapohanih ritmov pravzaprav niso imeli prav veliko skupnega. Vse to je Trickyja izoblikovalo v izrazitega individualista, zato njegova kritika uniformiranosti, ki vse bolj utesnjuje svet, ni nobeno presenečenje. Ta poenotenost se že vrsto let kaže tudi v glasbi. Sam zase pravi, da je inspiracijo skozi svoje hiphoperske korenine vselej iskal v tekmovalnosti, toda s svojo izvirno glasbo pravih tekmecev pravzaprav ni imel nikoli. Enako sedaj lahko zapišemo ob izidu njegovega novega, devetega studijskega albuma Mixed Race, s katerim znova potrjuje izrazito samosvojo glasbeno vizijo. Tega vtisa ne pokvarita niti pri Echu Minottu izposojeni hit Murder Weapon ali pa daftpunkovski Kingston Logic.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.