Erik Valenčič

11. 11. 2010  |  Mladina 45  |  Politika

Svet: Kratke novice

Obama išče službe

Konec je stereotipa o ZDA, da tujci tja prihajajo zato, da bi domnevno poštenim Američanom kradli službe; razmere so zdaj nasprotne. Predsednik Barack Obama je namreč med svojo azijsko turnejo pri Indijcih iskal možnosti za gospodarsko sodelovanje, ki bi Američanom zagotovile delovna mesta. Prav slabo gospodarsko stanje doma je po njegovem mnenju tudi krivo za poraz na kongresnih in senatnih volitvah. Obisk je bil uspešen, delo naj bi z indijsko pomočjo našlo 50.000 Američanov.

Prvi resni upor

David Cameron se sooča s prvim resnim odporom, odkar je postal predsednik britanske vlade. Njegovi drastični varčevalni ukrepi predvsem v javnem sektorju so že dalj časa vir velikega nezadovoljstva na Otoku, študente in dijake pa so na noge dvignile vladne napovedi dviga šolnin. Univerze bi lahko po novem zaračunale tudi po 9000 funtov, kar je trikrat več kot zdaj. Prvega, sredinega protesta v Londonu se je udeležilo več deset tisoč mladih, prišlo pa je tudi do spopadov s policisti in spontane zasedbe prostorov Cameronove konservativne stranke v Westminstru.

Kitajska in človekove pravice

Na Kitajskem so oblasti za dve leti in pol zaprle Zhaoja Lianhaia, ker je ustanovil spletno stran za nasvete staršem, katerih otroci so zboleli zaradi zastrupljenega mleka. Njegov sin je bil eden izmed okrog 300.000 zastrupljenih otrok. Oblasti so ga zaprle zaradi »spodbujanja socialnih nemirov«. Na Kitajskem ni zelo težko doseči, da te zaprejo pod to pretvezo. V tej državi se je sicer sočasno mudil tudi britanski premier David Cameron. Govor je bil predvsem o poslih. Človekove pravice so bile omenjene ob strani - bolj mimogrede.

Krasni novi Irak

Nasilje ne pojenja niti v Iraku, kjer so se v zadnjem času zvrstili napadi na tamkajšnje kristjane. Napadalci so z bombami in raketnimi izstrelki napadli šest območij znotraj Bagdada, v katerih večinoma prebivajo katoliški Iračani. Ubitih in ranjenih je bilo okrog 30 ljudi. Američani verjamejo, da za napadi stoji Al Kaida, kar je nekoliko ironično, saj so doslej že najmanj stokrat razglasili, da so jo v Iraku uničili.

Kolera na Haitiju

Haitske oblasti so sporočile, da se je epidemija kolere, zaradi katere je doslej umrlo že okrog 600 ljudi, pojavila tudi v prestolnici Port-au-Princeu, kjer so zaradi te bolezni v sredo že zdravili 73 ljudi. Bolezen bo po mnenju strokovnjakov še naprej divjala po tem zaradi potresa uničenem otoku in v prihodnjih letih okužila še na tisoče njegovih prebivalcev.Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.