Tjaša Zajc

 |  Mladina 45

(Ne)zaščiteni

Ker obrambne sile ne upoštevajo predpisov za zaščiteni Krakovski gozd, so ogrožene nekatere živalske vrste

Slovenija ima veliko tako ali drugače zaščitenih naravnih znamenitosti. Med njimi je tudi Krakovski gozd, ki zaradi biotske pestrosti in evropsko pomembnih vrst živali spada v mrežo posebnih varstvenih območij EU Natura 2000. Države so za te predele zavezane storiti vse potrebno, da se ohranjajo in da se na njih ne slabšajo življenjski pogoji za živali.
V Krakovskem gozdu pa ekologi in okoliški prebivalci že nekaj časa opažajo, da nad območjem prenizko letajo helikopterji z letališča Cerklje ob Krki. Tam se urijo pripadniki slovenskih obrambnih enot. Kje je težava? Magister naravoslovnih znanosti Hrvoje Oršanič pravi, da urjenje pilotov razumejo vsi, saj vsaka dejavnost zahteva prostor za vadbo, vendar pa urjenje ni v skladu s predpisi mreže območij Natura 2000. »Po pričevanjih občanov helikopterji vozijo tako nizko, da veje dreves zadevajo ob trupe helikopterjev. Tovrstni preleti s hrupom in vibracijami povzročajo motnje pri prehranjevalnih navadah, skrbi za mladiče, gnezdenju ali pri paritvenih obredih tu živečih živalskih vrst,« pravi Oršanič. To lahko sčasoma povzroči tudi njihovo izumrtje.
Na ministrstvu za obrambo zatrjujejo, da se zavedajo pomena gozda in zanj po predpisih tudi skrbijo: izvajajo raziskovalne projekte naravovarstvenega vrednotenja vojaških območij, uveljavljena je direktiva o varstvu okolja v Slovenski vojski. Lani julija so v Cerkljah ob Krki okoljevarstvenikom predstavili izvajanje njihovih priporočil in ugotovili obojestransko koristnost sodelovanja, ki ga nameravajo nadaljevati v prihodnje. Takšna je ena plat zgodbe. Oršanič namreč poudarja, da prave komunikacije ni, čeprav bi si želeli skupaj najti ustrezno rešitev: »Na ministrstvu so lani res ugotovili koristnost obojestranskih posvetov, po tistem pa se ni nič spremenilo.«
Četudi je po zakonu o letalstvu in pravilniku o letenju vojaških zrakoplovov dovoljena višina za helikopterje 60 čevljev (približno 18 metrov) nad terenom, helikopterji letajo nižje in v gozdu tudi pristajajo. S takšnimi dejavnostmi ignorirajo priporočila Nature 2000, je prepričan Oršanič. Dodaja še, da imajo lahko motnje zaradi vibracij in hrupa daljnosežne posledice, ki se jih morda sploh ne zavedamo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.