Saša Eržen

 |  Mladina 45  |  Kultura

Čevapster

Električni pekač čevapčičev

/media/www/slike.old/mladina/phudo45.jpg

© Saša Eržen

Čevapčiči so balkanska mesna specialiteta, za katero se lahko zahvalimo turški okupaciji, najdemo pa jih v vsej jugovzhodni Evropi. Razlikujejo se po sestavi, pripravi, dolžini in poimenovanju - najbolj slovijo bosanski in srbski, priljubljeni so tudi v Sloveniji, na Hrvaškem, v Črni gori, Makedoniji, Bolgariji in Romuniji, domači so celo Čehom in Slovakom. Različic čevapov je torej mnogo, en sam pa je čevapster, gospodinjski aparat za samodejno pripravo in peko čevapčičev, ki je videti, kot bi združili toaster in flajšmašino. Mesno zmes v čevapster vstavimo z vrha. Kalup, ki je obenem grelno telo za peko, med zapiranjem aparata oblikuje mesne svaljke; ko so ti pečeni, jih potiskalo izvrže. Ker so čevapčiči družabna jed, boste s 25 komadi, ki se spečejo naenkrat, lahko nahranili družino ali manjšo družbo, seveda nekoč v prihodnosti, saj je zadeva za zdaj le koncept, ki si ga je lani izmislil Domen Gazvoda, študent ljubljanske ALUO.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Saša Eržen

 |  Mladina 45  |  Kultura

/media/www/slike.old/mladina/phudo45.jpg

© Saša Eržen

Čevapčiči so balkanska mesna specialiteta, za katero se lahko zahvalimo turški okupaciji, najdemo pa jih v vsej jugovzhodni Evropi. Razlikujejo se po sestavi, pripravi, dolžini in poimenovanju - najbolj slovijo bosanski in srbski, priljubljeni so tudi v Sloveniji, na Hrvaškem, v Črni gori, Makedoniji, Bolgariji in Romuniji, domači so celo Čehom in Slovakom. Različic čevapov je torej mnogo, en sam pa je čevapster, gospodinjski aparat za samodejno pripravo in peko čevapčičev, ki je videti, kot bi združili toaster in flajšmašino. Mesno zmes v čevapster vstavimo z vrha. Kalup, ki je obenem grelno telo za peko, med zapiranjem aparata oblikuje mesne svaljke; ko so ti pečeni, jih potiskalo izvrže. Ker so čevapčiči družabna jed, boste s 25 komadi, ki se spečejo naenkrat, lahko nahranili družino ali manjšo družbo, seveda nekoč v prihodnosti, saj je zadeva za zdaj le koncept, ki si ga je lani izmislil Domen Gazvoda, študent ljubljanske ALUO.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.