Saša Eržen

11. 11. 2010  |  Mladina 45  |  Kultura

Čevapster

Električni pekač čevapčičev

/media/www/slike.old/mladina/phudo45.jpg

© Saša Eržen

Čevapčiči so balkanska mesna specialiteta, za katero se lahko zahvalimo turški okupaciji, najdemo pa jih v vsej jugovzhodni Evropi. Razlikujejo se po sestavi, pripravi, dolžini in poimenovanju - najbolj slovijo bosanski in srbski, priljubljeni so tudi v Sloveniji, na Hrvaškem, v Črni gori, Makedoniji, Bolgariji in Romuniji, domači so celo Čehom in Slovakom. Različic čevapov je torej mnogo, en sam pa je čevapster, gospodinjski aparat za samodejno pripravo in peko čevapčičev, ki je videti, kot bi združili toaster in flajšmašino. Mesno zmes v čevapster vstavimo z vrha. Kalup, ki je obenem grelno telo za peko, med zapiranjem aparata oblikuje mesne svaljke; ko so ti pečeni, jih potiskalo izvrže. Ker so čevapčiči družabna jed, boste s 25 komadi, ki se spečejo naenkrat, lahko nahranili družino ali manjšo družbo, seveda nekoč v prihodnosti, saj je zadeva za zdaj le koncept, ki si ga je lani izmislil Domen Gazvoda, študent ljubljanske ALUO.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.