Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 45  |  Kultura  |  Film

Skriti zaliv

Louie Psihoyos Joe Chisholm, Kirk Krack, Hayden Panettiere

/media/www/slike.old/mladina/dvdskriti_zaliv.jpg

 

Tale polemični šokumentarec, dobitnik letošnjega Oskarja, nas odpelje v japonski Taiji, »malo mesto z veliko skrivnostjo«. Rečeno naravnost: mesto z mračno, mučno, morilsko, zločinsko skrivnostjo. Navzven izgleda povsem normalno, celo pretirano normalno - idilično, snažno, urejeno, optimistično, bleščeče, razkošno, kičasto, tako rekoč disneylandsko. Hja, imajo tudi svoj SeaWorld, v katerem ljudi zabavajo delfini, toda vse to je le krinka za fatalni »skriti« zaliv, kamor množično zganjajo delfine, ki jih potem bodisi pokoljejo ali pa prodajajo SeaWorldom širom sveta. Specifično: iščejo »novega« Flipperja - in če se delfin ne kvalificira za »novega« Flipperja, ga pokončajo. In harpunski »Texas Chainsaw Massacre« skriti zaliv prelevi v rdeče morje, v stresni in agonični splatter. In ko slišimo, da prebivalci Taijija sploh ne vedo, kaj se dogaja v zalivu, se spomnimo na zgodbo o Nemcih, ki so živeli ob nacističnih lagerjih smrti, ne da bi vedeli, kaj se v njih dogaja. In ta paralela ni tako nedolžna, če pomislite, da je treba delfine rešiti prav zato, ker so tako podobni ljudem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.