Tomica Šuljić

11. 11. 2010  |  Mladina 45  |  Kultura  |  Plošča

Doša: Memento Mori

2010, Datura

Na (ljubljanski) hiphoperski sceni Doša ni novo ime, temveč prav nasprotno. Sledi njegovega delovanja se vlečejo še od revijalnega ploščka domačega repa 5 minutes of fame, na katerem je Doša skupaj s Cazzafuro sestavljal tandem Da II Deuce, ki je prispeval Dost vas mam. Nato se je Kacafura začel ukvarjati s producentstvom, Doša pa tudi, čeprav bistveno manj. Svoje mesto je videl za mikrofonom. Precej let (in fristajlov, na katerih je sodeloval) je minilo od tedaj. Letos smo dočakali njegov prvenec, dvojni album Memento Mori, ki ga ne gre sprejeti kot celo(s)tno konceptualen album, ampak kot kompilacijo dosedanjega dela, ki kaže raznolike odtenke konsistentne podobe, kakršno si je Doša do sedaj ustvaril na hiphoperski sceni. Pri založbi Datura ga predstavljajo kot »prvi slovenski dvojni hip hop album«.

Doša in njegova kompilacija dosedanjega dela.

Doša in njegova kompilacija dosedanjega dela.
© © Luka Novak

Doša iz ulc Lublane je napravil prvenec, na katerem v dobrih 90 minutah prileti dva ducata komadov. Glasbeno je zadeva zelo na mestu: nekatere podlage, na katere otresa svoje tekste, bodo zlahka spolzele tudi v nereperska ušesa. Basist je pri večini komadov Jani Hace, med back vokalih se (z)najde tudi Jadranka Juras, tu je kup reperskih gostov (od Cazzafure prek Nikolovskega in Zlatka do N'toka in še kakšen vmes) in vsa zadeva na trenutke zazveni tudi kot RnB. Za protiutež sladkorju, ki se občasno nabira v zvočnikih, so besedila, ki bi si kje drugje zaslužila oznako explicit lyrics. Tako kot se za Gengsta bulšit (tak je naslov ene pesmi) spodobi. Ni vsak reper gangsta, je pa vsak gangsta reper; koliko to zveni kot kredibilen odsev našega okolja, je eno vprašanje, koliko tekste lahko jemljemo kot resnično osebno izpoved, pa drugo.Med besedili so - glede na časovni razpon nastanka samih tekstov in materiala nasploh - kar precejšnje razlike. Na trenutke je homofoben ali razočaran nad razmerji (»... pa se pri 25 nimam več česa za veselit, fuka sem sit, muka mi it se to ljubezen«), nato pa resnično na mestu. V Nš eko suvereno pravi: »...in boli me kurac za onih 5 zvezdic v Mladini.« Čeprav bo do petih še moral kaj postoriti in napisati. Nekateri trenutki so res dobri, denimo doživeti dialog s fotrom v komadu Kar si mi. S ploščka pogosto vzniknejo sledi 2Paca - ponekod le asociativno, ponekod deklarativno; naslov komada Lajf gre naprej je enak naslovu Life Goes On, ki ga nosi 2Pacov komad s prav tako dvojnega albuma All Eyez On Me. Doša rad opeva Ljubljano, njene četrti in ljudi. Zaradi tega najverjetneje ne bo pridobil širše priljubljenosti zunaj prestolnice. Komadi so pač različnega razpona/intelekta, a je treba opozoriti na to, da zna biti največja frustracija glasbenika neizdan material, ki mu ga ne uspe ponuditi poslušalstvu v poslušljivi in želeni obliki. Zato velja, da je bolje material izdati takoj ali pa vsaj čez nekaj let, kot pa da ostane nerealiziran in nematerializiran. Le s končanjem nekega poglavja v življenju je mogoče napredovati oziroma oditi kam drugam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.