Jure Aleksič

 |  Mladina 46

''Ko se kar naprej bojiš vdihniti''

Od štafete norosti do francoske kolonije - Zasavje se je dvignilo po desetletjih jeze, nemoči in obupa

Mali dim iz Termoelektrarne Trbovlje (levo) in veliki dim iz cementarne Lafarge (desno)

Mali dim iz Termoelektrarne Trbovlje (levo) in veliki dim iz cementarne Lafarge (desno)
© Borut Krajnc

Iz ogorčenega Zasavja se je napovedalo celih 17 avtobusov protestnikov in glede na gnečo pred vladno palačo je moral v bližini parkirati kvečjemu kakšen več. Žvižganje in udarno godbo okrog vhoda v vladno palačo tesno zbite trume se je slišalo daleč naokrog. Med transparenti je bilo najti take mogoče malo očitne (Lafarge profitira, Zasavje umira), pa tudi par takih resnično navdihnjenih (Čike kadim, da luft čez filter dobim).
Ljudje s sterilnimi belimi maskami čez usta in nos so po taktih Jaz pa ti pa židana marela vihteli prapore z otroškimi risbicami prekrižanih tovarniških dimnikov. V sozvočju s pozivi organizatorjev je bila množica mirna, dostojanstvena in zelo zelo glasna. Iz ust članov pevskega zbora je proti večinoma temnim oknom tam gori nad njimi zadonela marsikatera rodoljubna, pravičniško so ožežili Orleki, par ljudi je naokrog pomenljivo hodilo v plinskih maskah. Neki fant v črni jakni je po fasadi splezal do prvonadstropnega okna hiše čez cesto in z njega izobesil prapor Proti globalni diktaturi, ki ga je za stabilnost obtežil z rukzakom, dežnikom in piksno pira.
Minute so minevale, štafeta norosti se je bližala, govorniki so učinkovito dvigali temperaturo. »Do zadnje minute upamo, da bo to štafeto sprejel gospod predsednik vlade!« je zavpil predsednik Ego kroga Uroš Macerl. »Pismo je bilo poslano pravočasno. Najbolje bo, da ga malo pokličemo: gospod predsednik Pahor, Zasavje tukaj!!!« Množica je začela klicati: »Borut!! Borut!!« Oglasili so se čisto vsi bobni in čisto vse trobente in za par minut je zavladal resnično brutalen trušč.
A okna so ostala temna in Macerl je kmalu zatem sporočil, da se je po njegovih informacijah premier malo prej odkradel ven skozi predsednikov vhod. »Pizda! Pizda!« so začele bojevito čivkati tri starejše ženice tri vrste za mano. Ta vzklik je potem povzel dobršen del protestnikov, a jih je predsednik Eko kroga pozval, naj vendarle ostanejo dostojanstveni. Nakar so se vsi zbrani prijeli za roke in jih kot veriga sloge in odločenosti dvignili visoko v zrak.
»Evo, gospod Pahor - od tega trenutka imate deset dni,« je strnil Macerl in mandeljc na moji levi je par minut kasneje sosedu zabrundal: »Kot je rekel, to je bil zadnji mirni protest.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.