Staš Zgonik

 |  Mladina 48  |  Ekonomija

Top flop: Črni trg

Vir: Eurostat

Zunanjetrgovinska bilanca Evropske unije z afriškimi državami se je letos v primerjavi z lanskim letom bistveno poslabšala. Če so lani od januarja do septembra države EU v trgovanju zabeležile minimalen presežek v višini 233 milijonov evrov, se je slika v enakem obdobju letos drastično spremenila. Zabeležili smo kar 5,5-milijardni zunanjetrgovinski primanjkljaj. Izvoz je ostal na enaki ravni, povečal pa se je uvoz v EU. Daleč najpomembnejši izvozni artikel Afrike so energenti, predvsem libijski in alžirski zemeljski plin, Evropska podjetja pa v Afriko prodajo največ vozil in mehanizacije. Največ evropskih izdelkov in storitev smo izvozili v Južno Afriko. Slovenija ima z afriškimi državami pozitivno trgovinsko bilanco, presežek pa se je v letošnjem letu precej zmanjšal, z lanskih 130 na le 36 milijonov evrov.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.