Borut Mekina

 |  Mladina 48  |  Politika  |  Intervju

Dr. Johann Podolsky: "Ko ukradeš 153 milijonov evrov in dobiš leto dni pogojno"

oče nemškega sistema zaplemb

/media/www/slike.old/mladina/intervjudr_podolsky_johann_telefon.jpg

 

Če je letina dobra, se v nemški proračun na leto steče tudi do pol milijarde evrov, ki so bili prej last kriminalcev. Nemška mreža uradov za zaseg premoženja nezakonitega izvora je inovacija, ki se resnično splača. Strokovnjake s tega področja zaposlujejo v vseh zveznih deželah. Samo v Baden-Württembergu dela več kot sto finančnih strokovnjakov - konfiskatorjev. A ne gre le za denar. V prostorih kriminalistične policije v Stuttgartu si policisti pri preučevanju kaznivih dejanj pomagajo s skrajno sofisticiranim računalniškim sistemom.

Podpora iz Berlina? Ne, računalniški sistem so zaplenili nekemu davčnemu goljufu, ki je poskušal zatajiti pol milijona evrov. Malce proč se državni tožilec vozi v A6. Razsipnost? Ne, avto je bil prej last nekega dilerja. Ta sistem je pred več kot 15 leti v Nemčiji vzpostavil dr. Johann Podolsky. Dr. Podolsky je danes nemška avtoriteta, če gre za zaplembe, svetuje tujim vladam - ne še slovenski - in vodi oddelek za zaplembe v Stuttgartu, ki je eden od oddelkov kriminalistične policije.

Od kdaj imate v Nemčiji možnost zaplembe nezakonito pridobljenega premoženja?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.